Symfonie Karla Šimandla doprovodí Upíra Nosferatu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 7. 2012 17:55
Projekt Nosferatu - Symfonie (za) šera zazní v letním kině

Karlovy Vary - Karlovarský symfonický orchestr připravil pro letošní festival multimediální projekt Nosferatu - Symfonie (za) šera. Jeho open air premiéra je připravená na středu do letního kina, kde zazní od 23 hodin. Projekt je spojením slavného hororu Upír Nosferatu z roku 1922 německého režiséra Friedricha Murnaua a sedmdesátiminutové symfonie karlovarského skladatele Karla Šimandla.

Multimediální projekt Nosferatu je pro symfoniky novým počinem. "Orchestr chce dokázat, že také symfonický koncert může být zajímavou akcí, když je proveden neotřelým a neformálním způsobem," uvedl ředitel symfoniků Šimon Kaňka. Autor hudby Karel Šimandl se rozhodl, že nepůjde jen o filmovou hudbu, nýbrž o plnohodnotnou symfonii. Má deset částí, které vycházejí ze starých barokních forem.

Součástí symfonie je i elektroakustická složka, ve které Šimandl využil třeba vrčení automatu na limonády a rovněž fragmenty původní hudby Hanse Erdmanna. Odkaz na Erdmannovo dílo není v projektu náhodný, protože to byl právě on, kdo složil hudbu pro film Upír Nosferatu. Letos uplynulo 130 let od narození a zároveň 70 let od úmrtí tohoto skladatele. Zvuk orchestru jsem elektronicky zpracovával a na podkladě, který vznikl, jsem komponoval hudbu vlastní, dodal Šimandl.

 

 

Právě se děje

Další zprávy