Polanski je v bezpečí ve Francii, v Polsku a Švýcarsku

Kultura Kultura
14. 7. 2010 11:47
Do Benátek ani na Oscary se filmař dál nepodívá
Foto: Reuters

Curych - "Severní Korea, Súdán, Irák, Čína," vypočítává právník ve filmu Muž ve stínu (Ghost Writer) premiérovi Pierci Brosnanovi, kam může bezpečně vycestovat, když je obviněn z válečných zločinů a nechce být vydán k soudu do Haagu.

Kino se potutelně smálo a všichni měli za to, že Roman Polanski tu vtipně reflektuje svou situaci dávného uprchlíka před americkou justicí, která ho chce soudit za sexuální delikt s nezletilou dívkou z roku 1977.

Teď se ukázalo, že jeho nejnovější snímek zároveň vizionářsky předznamenal situaci, ve které se režisér právě ocitl - i když jeho možnosti jsou přece jen příjemnější.

Foto: Reuters

Švýcarsko v pondělí oznámilo, že filmaře, kterého zatkli loni v září, do Spojených států nevydá. Američané už nicméně dali najevo, že se nechystají zrušit zatykač, který je platný ve 188 státech světa. Pokud bude režisér zadržen v jiné zemi, s níž mají USA smlouvu o vydávání zločinců, bude Washington znovu usilovat o extradici.

Na Berlinale to možná půjde

Filmař po složení kauce čekal na rozhodnutí soudu v domácím vězení na své luxusní chatě v horském Gstaadu, odkud také na dálku dokončil svůj nový snímek (recenzi Aktuálně.cz najdete zde).

Agentura AP nyní vypočítává, že stoprocentně bezpečný je režisér po propuštění pouze v rodném Polsku a ve Francii, kde dlouhodobě žije, protože ta své občany nevydává, a díky pondělnímu rozhodnutí též ve Švýcarsku.

Foto: SPI International
   

Polanski před loňským zatčením cestoval celkem volně po Evropě, Muže ve stínu například točil v Německu. Většina evropských zemí nicméně má s USA dohody o vzájemném vydávání osob.

Itálie vydává do USA každého, výjimkou jsou pouze ti, kterým by hrozila poprava. To není Polanského případ, takže benátský festival bude muset oscarový režisér dál oželet. Rovněž Británie se nechala slyšet, že kdyby Polanski do země přijel, musela by extradiční smlouvu použít.

I Německo má smlouvu s USA, mluvčí ministerstva spravedlnosti však řekl, že by režiséra pravděpodobně nevydali, protože není na jejich seznamu hledaných osob - takže návštěva Berlinale, kde byl letos Muž ve stínu s úspěchem premiérován, přichází v úvahu. Podobně se vyjádřili i úředníci v Rakousku, které ho nevydalo už loni, když přes ně mířil do Švýcarska.

Foto: Reuters
   

Ve Švýcarsku má nyní Polanski bezpečí před americkými soudy dokonce garantované vládou, veřejné mínění však režisérovi úplně nepřeje. "Kdyby hlavní postava tohoto dramatu nebyl Polanski, ale neznámý amatérský herec, stál by nyní před americkým soudem," napsal švýcarský deník Neue Luzerner Zeitung.

"Případ byl důkazem toho, že když jsou ve hře vyšší zájmy, ne všichni jsou si před zákonem rovni," napsal respektovaný curyšský list Neue Zuercher Zeitung s tím, že "někteří jsou si rovnější".

Proč nebyly dodány materiály

Polanského právníci vydali prohlášení, ve kterém požadují prověření důvodu, proč americké úřady nedodaly Švýcarsku požadované důkazy. Podle obhájců by tyto materiály podkopaly žádost o jeho vydání do USA.

Zamítavé rozhodnutí švýcarských úřadů a propuštění Polanského oznámila pondělní tiskové konferenci švýcarská ministryně spravedlnosti Eveline Widmerová Schlumpfová. Režisér už odpoledne horskou chatu opustil.

Americké ministerstvo zahraničí ještě týž den vyjádřilo zklamání. "Znásilnění třináctileté dívky dospělým je zločin," řekl mluvčí americké diplomacie Philip Crowley. "Budeme v této záležitosti nadále usilovat o spravedlnost," doplnil s tím, že USA zkoumají možnosti.

 
Foto: Reuters
Čtěte také:
Polanski: Soudce odmítl vydat spisy o pochybení
Soud v kauze Polanski dělal chyby, říkají obhájci
Polanského obhájci chtějí přezkoumat starou žalobu
Berlín: Polanski má domácí vězení, svět mu tleská

Američané: Chceme Polanského před soudem

Ministryně odůvodmnila zamítnutí tím, že "nebylo možné s jistotou vyloučit chybu v žádosti USA o vydání". Spojené státy se proti tomu nemohou odvolat.

"Je to obrovská satisfakce a velká úleva po bolesti, kterou Roman Polanski a jeho rodina trpěli," reagoval na rozsudek režisérův francouzský právník Georges Kiejman. Nyní ale dodává, že režisér je vlastně ve stejné situaci jako před rokem.

Zadržení bylo nezákonné

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner přesto výrok soudu uvítal, verdikt přivítala rovněž polská diplomacie i polští kolegové Polanského. "Radost je ale poznamenaná hořkostí, když jeden pomyslí na to, že Roman přišel o deset měsíců života," řekl polský režisér Jacek Bromski.

Právě z těchto dvou zemí přišly hned po zatčení největší protesty a zároveň podpora od politiků i umělců. Naopak ve Spojených státech, které jsou na sexuální delikty velmi citlivé, byly reakce od začátku spíš souhlasné. Za Polanského se nepostavil ani Hollywood, velmi vlažná byla podpora dokonce i od jeho přítele Jacka Nicholsona.

Roman Polanski: Wanted and Desired
Roman Polanski: Wanted and Desired | Foto: NY Times

Státní zástupce v Los Angeles Steve Cooley, kterému případ přísluší, řekl, že je švýcarským rozsudkem překvapen a zklamán; podle něj je to medvědí služba spravedlnosti i oběti.

Švýcarská ministryně spravedlnosti ovšem zdůraznila, že rozhodnutí soudu se týkalo výhradně žádosti o vydání Polanského do USA. "Nebylo to rozhodnutí, jestli je vinen, nebo nevinen," řekla Widmerová Schlumpfová. Při určení rozsudku soud zvažoval i švýcarské národní zájmy, podotkla také bez bližšího upřesnění.

Bez Oscara za Pianistu

Polanski byl zatčen na základě amerického zatykače loni v září, když do Švýcarska přijel na filmový festival. V říjnu dostala Ženeva oficiální žádost Washingtonu o jeho vydání. Šestasedmdesátiletý filmař polského původu je v USA viněn z toho, že před 33 lety měl při natáčení v USA sex s třináctiletou dívkou. (Případ je komplikovaný tím, že iniciativa k sexu vzešla od samotné dívky a také její matky.)

Foto: Archiv

K činu, který je v USA považován za znásilnění, se přiznal po dohodě se soudem, že dostane jen tříměsíční trest vězení. V roce 1978 však z USA uprchl. Zdůvodnil to tím, že již zesnulý soudce Lawrence Rittenband prý chtěl porušit smlouvu o formě trestu.

Justice USA trvá na ukončení procesu u amerického soudu za osobní přítomnosti Polanského. Filmař kvůli případu do Spojených států nejezdí, v roce 2003 si tak například nemohl osobně převzít Oscara za film Pianista.

Polanski se s rodinou zneužité finančně vyrovnal. Žena sama také v minulosti několikrát neúspěšně požádala americkou justici, aby od pronásledování Polanského upustila. Nynější propuštění tak uvítala.

 

Právě se děje

Další zprávy