Američané: Chceme Polanského před soudem

Kultura ČTK Kultura, ČTK, Red Kul
23. 1. 2010 13:15
Vydání už teď záleží jen na Švýcarsku
Foto: Reuters

Los Angeles - Americký soud v pátek odmítl, aby režisér Roman Polanski byl za sex z roku 1977 s třináctiletou dívkou souzen v nepřítomnosti. Má být podle soudního výroku souzen v USA.

Filmař je nyní v domácím vězení ve Švýcarsku, na své chatě v Gstaadu. Polanského advokáti ihned oznámili, že se odvolají proti rozhodnutí, které otevírá cestu k vydání filmaře z Evropy do Spojených států.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Obhájce žádá, aby byl Polanski souzen v nepřítomnost
Americký soud Polanského sexuální případ neodložil
Polanski možná z chaty uloví berlínského medvěda

Ve Spojených státech se pohlavní styk s mladistvou považuje za znásilnění. Tento čin se nedá promlčet. Polanskému za něj v USA hrozí roky vězení.

Žaloba už dřív naznačila, že by se mohla postavit proti jakémukoli pokusu o odsouzení Polanského, aniž by se vrátil do Los Angeles. Případ starý 33 let se vrátil před soud poté, co odvolací soud v prosinci zamítl žádost obhájců Polanského, aby americká justice zastavila jeho soudní stíhání.

Nepomohlo ani to, že právník někdejší filmařovy oběti vzkázal, že Polanského vydání k soudu do USA nepožaduje. Souhlasil s nabídkou Polanského obhájců, aby byl slavný tvůrce souzen v Americe v nepřítomnosti; podle něj by to bylo ku prospěchu oběti.

Foto: Reuters

Vývoj případu tak nyní závisí hlavně na Švýcarsku: šestasedmdesátiletý Polanski čeká, jak tamní soudy rozhodnou o jeho vydání, o které USA požádaly. Podle švýcarského ministerstva spravedlnosti by se mělo rozhodnout v nejbližších týdnech.

Už dřív ovšem úřady řekly, že nevidí důvod, proč americké straně nevyhovět. A vybídli Polanského, ať se sám vydá - čímž by si prý zajistil nižší trest. Autor snímků Čínská čtvrť a Rosemary má děťátko by tak v USA mohl dostat dva roky vězení; za jeho čin je sazba až 50 let.

Režiséra zatkla kvůli jeho činu loni v září policie ve Švýcarsku, kam přijel na filmový festival. Viněn je z toho, že v roce 1977 při natáčení třináctiletou dívku opil šampaňským a omámil léky, poté s ní měl pohlavní styk. Polanski se k nezákonnému sexuálnímu styku již před lety přiznal.

Před trestem Polanski z USA v únoru 1978 uprchl. Od té doby žil ve Francii, která své občany do ciziny nevydává. Do Spojených států nepřiletěl ani v roce 2003 převzít Oscara za Pianistu.

Foto: Archiv

Na nadcházejícím Berlinale bude mít premiréru jeho nový film Duch, který dokončoval z vazby. Právě v den zatčení prý dokončil sestřih. Už z vězení pak vydal pokyny skladateli Alexandru Desplatovi, mimo jiné autorovi hudby pro Královnu a Benjamina Buttona.

Hlavního hrdinu příběhu o britském premiérovi obviněném z válečných zločinů ztvárnil Pierce Brosnan, druhou hlavní figurou je Ewan McGregor jako novinář, který mu pomáhá psát paměti. Ve filmu hraje i Kim Cattrallová (Samantha ze Sexu ve městě).

Robert Harris, který je autorem bestselleru Duch, napsal i scénář ke Polanského snímku. Film The Ghost (původně The Ghost Writer) bude v Berlíně usilovat o Zlatého medvěda; soupeřem mu bude mimo jiné mysteriózně hororový film Prokletý ostrov režiséra Martin Scorseseho.

 

Právě se děje

Další zprávy