Soud v kauze Polanski dělal chyby, říkají opět obhájci

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 4. 2010 14:11
Režisérovi prý v domácím vězení docházejí peníze
Foto: Reuters

Los Angeles - Právníci režiséra Romana Polanského, který je obžalován za pohlavní styk s třináctiletou dívkou, požadují, aby bylo vyšetřeno pochybení, jichž se prý soud v případu oscarového režiséra dopustil. Průtahy starého případu, který se vleče 33 let, podle nich poškozují systém soudní moci.

Uvedli to v novém spisu, který předložili kalifornskému odvolacímu soudu. Vyšetřování by však podle nich neměl platit Polanski.   Zprávu přinesla AP a podle agentury krok právníků mimo jiné naznačuje, že slavnému režisérovi docházejí peníze.

 
Foto: Reuters
Čtěte také:
Polanského obhájci chtějí opět přezkoumat starou žalobu
Berlín: Polanski má domácí vězení, ale svět mu tleská

Američané: Chceme Polanského před soudem

Polanski z USA uprchl v roce 1978 poté, co se přiznal k sexu s nezletilou dívkou. Zatčen byl loni ve Švýcarsku. Po pobytu ve vazební věznici a zaplacení kauce mohl odejít do domácího vězení, kde zůstává pod nepřetržitým elektronickým dohledem.

Podle advokátů se dluhy 76letého režiséra zvyšují a v domácím vězení se nemůže uživit. Jeho nejnovější film The Ghost Writer sice slaví úspěchy a dává mu profesní satisfakci, ale právní služby a kauce jsou zřejmě čím dál víc nad jeho síly.

Foto: Archiv

Spis předložený v úterý je nejnovějším krokem obhajoby ve sporu s prokuraturou o to, zda má být Polanski vydán do USA, nebo jestli může být veden proces proti obviněnému i v jeho nepřítomnosti.

Dokument na 24 stránkách přináší výčet důkazů předkládaných obhajobou od první žádosti o propuštění Polanského. Režisérovi zástupci tvrdí, že už v 70. letech případ pochybně vedl již zesnulý soudce Lawrence Rittenband. Poukazují i na to, že někdejší žalobce v případu nedávno v této věci svědčil za zavřenými dveřmi.

Podle Polanského právníků Chada Hummela a Barta Daltona by tvrzení o pochybení nemělo být smeteno ze stolu jen proto, že původní soudce již zemřel a někteří lidé angažující se v případu už nejsou zaměstnanci kanceláře okresního návladního.

Polanski se do Ameriky od svého útěku v roce 1978, než byl vynesen rozsudek, dosud nevrátil. Ve Spojených státech se pohlavní styk s mladistvou považuje za znásilnění a tento čin se nedá promlčet; proto mu za něj v USA hrozí roky vězení.

Švýcarské ministerstvo spravedlnosti nařídí případné vydání slavného filmaře teprve poté, co v této věci rozhodne kalifornský soud. Ten ale Polanského odmítl soudit v nepřítomnosti; právníci se proto i kvůli novému svědectví někdejšího žalobce Rogera Gunsona o údajných právních nedostatcích v původní žalobě v březnu odvolali.

 

Právě se děje

Další zprávy