Polanski: Soudce odmítl vydat spisy o údajném pochybení

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 5. 2010 10:40
Švýcarské úřady prý mají informace, které potřebují
Foto: Reuters

Los Angeles - Příslušný americký soudce v pondělí odmítl žádost právníků francouzského režiséra polského původu Romana Polanského na odtajnění svědectví o údajném pochybení někdejšího soudce, jenž v USA vyšetřoval jeho případ sexuálního zneužití nezletilé Američanky.

Polanski je přesvědčen, že pokud by mu soudce Peter Espinoza přístup ke spisům umožnil, vzrostly by šance, že jej Švýcarsko nevydá z domácího vězení do USA.

Šestasedmdesátiletý filmař, jenž americké justici dlouhá léta uniká, je v USA viněn z toho, že v roce 1977 měl při natáčení v USA sex s třináctiletou dívkou. Polanského právníci však tvrdí, že soud se v Polanského případu dopustil pochybení.

Čtěte také:
Kundera podpořil Polanského v boji proti vydání do USA
USA chtějí Polanského před soud. Teď je to na Švýcarech

Uvádí mimo jiné, že v 70. letech případ pochybně vedl už zesnulý soudce Lawrence Rittenband. Poukázali přitom na to, že někdejší žalobce Roger Gunson v případu nedávno v této věci svědčil za zavřenými dveřmi, a požádali o zpřístupnění jeho svědectví.

Foto: Reuters

Soudce Espinoza po slyšení vyjádřil přesvědčení, že švýcarské úřady "mají informace, které potřebují" pro rozhodnutí, zda vyhovět či nevyhovět americké žádosti o vydání režiséra. Pokud by švýcarské úřady další informace potřebovaly, mohly o ně požádat, dodal soudce.

Polanski, jenž byl ve Švýcarsku zatčen loni na základě amerického zatykače, by se měl podle losangeleských žalobců vrátit do Kalifornie, aby si tam vyslechl rozsudek. Režisér však v roce 1978 z Los Angeles uprchl v předvečer oficiálního vynesení rozsudku.

Podle jeho právníků tehdejší soudce, mezitím zesnulý Lawrence Rittenband, proces vedl pochybně. Nepochodili však s žádostí, aby byl proces zrušen, nebo aby byl Polanski souzen v nepřítomnosti. Naposledy tvrdili, že američtí žalobci se při vypracování žádosti o vydání Polanského opírali o chybná tvrzení.

Roman Polanski: Wanted and Desired
Roman Polanski: Wanted and Desired | Foto: NY Times

Žalobce Gunson svědčil za zavřenými dveřmi v únoru. Podle Polanského právníků řekl, v roce 1977 chtěl vznést námitku proti Rittenbandovi, ale jeho nadřízení mu to po poradě se soudcem zakázali. Údajně požadoval, aby Rittenband byl kvůli pochybení z případu odvolán. Gunson je nyní v důchodu a svědectví učinil pro případ, že by v pozdějších stáních nemohl svědčit.

Polanski se před 33 lety k sexuálnímu styku přiznal. V kalifornském vězení strávil 42 dní a podrobil se psychiatrickému posudku. Losangeleští obhájci tvrdí, že to bylo součástí dohody s Rittenbandem a tento trest měl být považován za úplný. Polanski uprchl poté, co soudce údajně soukromě poznamenal, že chce tuto dohodu porušit.

Zatčen byl loni v září ve Švýcarsku, kam přijel na filmový festival. Později byl na kauci propuštěn do domácího vězení do luxusní chaty v Gstaadu, kterou nesmí opustit.

S rodinou poškozené se už finančně vyrovnal a žena sama několikrát neúspěšně žádala americkou justici, aby od pronásledování Polanského upustila.

 

Právě se děje

Další zprávy