Polanského obhájci chtějí opět přezkoumat starou žalobu

Kultura Kultura
19. 3. 2010 13:30
Režisér čelí obvinění z pohlavního styku s nezletilou dívkou
Foto: Reuters

Los  Angeles - Obhájci francouzsko-polského režiséra Romana Polanského vyzvali ke jmenování zvláštního vyšetřovatele, který by prověřil údajné právní nedostatky obžaloby v kauze staré přes třicet let. Polanski čelí obvinění z pohlavního styku s nezletilou dívkou.

Důkazy o chybách v obžalobě měl nedávno podat bývalý žalobce Roger Gunson, který se při procesu v roce 1977 pokusil zpochybnit správnost právního postupu soudce v Polanského případu. Na nátlak nadřízených tak ale neučinil.

 
Foto: Reuters
Čtěte také:
Berlín: Polanski má domácí vězení, ale svět mu tleská
Američané: Chceme Polanského před soudem

Tehdejší soudce Lawrence Rittenband, který mezitím zemřel, se podle obhájců dopustil "velmi vážného porušení práva, které se po léta utajovalo". Pochybení mělo spočívat v tom, že Rittenband chtěl k vynesení rozsudku dospět s využitím vězeňského lékařského posudku - což právní řád nepovoloval.

Obhájci Polanského kritizovali i nynější americké žalobce za to, že švýcarským úřadům poskytli mylné informace, aby dosáhli režisérova vyhoštění do Spojených států. Polanski je nyní v domácím vězení ve své luxusní vile ve švýcarském Gstaadu.

Foto: Reuters

Švýcarská strana dala najevo, že vydá Polanského Američanům jedině za předpokladu, že bude v USA odsouzen nejméně k půlročnímu trestu vězení.

Podle Polanského obhájců ale žalobci v USA dobře věděli, že soudce počítal pro Polanského s trestem maximálně 90 dní. Tato cifra je v kauze Polanksi novinkou - doposud se vždy v médiích i v agenturních zprávách hovořilo o tom, že režisér by v nejlepším případě dostal u amerického soudu dva roky vězení. Zároveň to vznáší otázku, proč tedy v USA o jeho vydání tolik usilují.

Režisér strávil 69 dní ve švýcarském vězení a dalších 100 dní v domácím vězení - kvůli tomu nedorazil ani na Berlinale, kde se s úspěchem promítala jeho novinka The Ghost Writer .

Podle mluvčí okresního zastupitelství v Los Angeles americké úřady nyní žádost Polanského obhájců studují. Odpovědět hodlají písemně.

Foto: Aktuálně.cz

Polanského zatkla loni v září policie ve Švýcarsku, kam přijel na filmový festival. Viněn je z toho, že v roce 1977 při natáčení opil šampaňským a omámil léky třináctiletou dívku a poté s ní měl pohlavní styk. K nezákonnému sexuálnímu styku s mladistvou, který se v USA považuje za znásilnění, se filmař již před lety přiznal.

Před trestem Polanski z USA v únoru 1978 uprchl. Od té doby žil ve Francii, která své občany do ciziny nevydává. Do Spojených států nepřiletěl ani v roce 2003 převzít Oscara za své drama Pianista. 

 

Právě se děje

Další zprávy