Lennonův vrah zůstane i nadále ve vězení

kul
13. 8. 2008 11:30
Mark David Chapman si pořád kroutí doživotí

New York - Pro někoho byl koncem šedesátých let koncert v Altamontu v prosinci 1969, pro jiné síla definitivně opustila rock´n´roll až se smrtí Johna Lennona 8. prosince 1980.

Ten, kdo to způsobil, zůstane i nadále ve vězení. Jeho vrahovi Marku Davidu Chapmanovi byla už popáté zamítnuta žádost o předčasné propuštění.

Podle příslušného výboru státu New York je důvodem bezpečnost veřejnosti a přetrvávající hrozba pro společnost.

Yoko Ono - před jejímaž očima zemřel - sice chce přinést světu mír, ale byla vždycky proti jeho propuštění; a také nejnovější odklad ji podle agentur potěšil.

John Lennon
John Lennon | Foto: Bleskově
Čtěte:
USA versus John Lennon: Jakou moc měl rokenrol
Zastřelil jsem Johna Lennona. Byl v žitě
Výročí Lennonovy smrti má být svátkem
Lennonův vrah neuspěl. Zůstává ve vězení

Chapman zastřelil zpěváka na chodníku před apartmánem na Manhattanu. Letos třiapadesátiletý muž zůstane v nápravném zařízení nejméně další dva roky, pak může znovu žádat o propuštění z doživotního trestu.

Poprvé to mohl udělat v roce 2000 po dvaceti letech, která strávil v proslulém zařízení Attica s nejvyšší ostrahou. Komise i tentokrát řekla, že Champanův disciplinární rejstřík je sice čistý od roku 1994, ale důležitější pro ni je někdejší přiznání, že Lennonovu vraždu naplánoval s chladnou hlavou.

Mark Chapman a John Lennon
Mark Chapman a John Lennon | Foto: Aktuálně.cz

Jeho smrt podle jednostránkového zdůvodnění zasáhla mnoho lidí a Chapmanovo propuštění z vězení by znevážilo soudní rozhodnutí a snížilo úctu k zákonům.

Možná by znamenalo de facto i rozsudek smrti. Chapman, který žije oddělen od ostatních věznů a stal se z něj horlivý křesťan, dodnes dostává desítky nenávistných dopisů.

S Lennonem setkal ještě ten samý den pár hodin před tím, než jej zavraždil. Amatérskému fotografovi se podařilo zaznamenat moment, kdy mu Lennon podepisuje přebal alba Double Fantasy.

 

Právě se děje

Další zprávy