Lennonův vrah neuspěl. Zůstává ve vězení

mor
18. 10. 2006 10:56
New York - Den poté, co by se John Lennon dožil šedesáti, vydala odvolací komise jasný rozsudek. Žádost o propuštění jeho vraha se zamítá.

"Porota nemůže odpustit někomu, kdo spáchal tak brutální a předem promyšlený trestný čin," stojí v jednostránkovém rozsudku vydaném krátce po slyšení, které netrvalo déle než patnáct minut.

Mark Chapman je od roku 1981 ve vězení v Attice nedaleko Bostonu. Kvůli obavám o jeho bezpečnost žije izolován od ostatních vězňů. Po dvaceti letech měl nárok na podmínečné propuštění; od roku 2000 však porota řekla už čtyřikrát jasné ne.

Možná i proto, že kdyby ho porota pustila na svobodu, de facto by mu podepsala rozsudek smrti. Chapman dodnes dostává desítky nenávistných dopisů.

Chapman 8. prosince roku 1980 zavraždil hlavního beatla Johna Lennona před jeho domem v New Yorku pěti výstřely z revolveru. Poté usedl na chodník, začal si číst Salingerův román Kdo chytá v žitě a nechal se bez násilností zatknout policií. Ta u něj našla i deset kazet s více než čtrnácti hodinami nahrávek Beatles.

John Lennon dává autogram Marku Chapmanovi pár hodin před tím, než jej Chapman zavraždí
John Lennon dává autogram Marku Chapmanovi pár hodin před tím, než jej Chapman zavraždí | Foto: Aktuálně.cz

Chapman se s Lennonem setkal ještě ten samý den pár hodin před tím, než jej zavraždil. Amatérskému fotografovi se podařilo zaznamenat moment, kdy mu Lennon podepisuje přebal sólového alba Double Fantasy.

"Je to všechno, co po mě chcete?" zeptal se Lennon podle svědků Chapmana, který se na něj dlouze podíval. Pak nasedl do limuzíny a odjel do nahrávacího studia. Když se za pár hodin vrátil, Chapman na něj čekal s pistolí.

Mark Chapman se za pětadvacet let ve vězení stal horlivým křesťanem a poskytl několik rozhovorů, které jsou detailně probírány na fanouškovských serverech Johna Lennona. Stovky fanoušků se nechaly už dříve slyšet, že pokud Chapman kdy vyjde z vězení, postarají se o jeho smrt.

Další šanci dostat se z nápravného zařízení bude Chapman mít nejdříve za dva roky; to mu bude třiapadesát.

 

Právě se děje

Další zprávy