Zastřelil jsem Johna Lennona. Byl v žitě

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 7. 2007 0:00
Fascinující sonda do duše Marka Chapmana

Karlovy Vary - V rámci sekce Jiný pohled byl na karlovarském festivalu promítán snímek Zavraždění Johna Lennona. Působivý film dostal cenu poroty na letošní newyorské přehlídce Tribeca - a získal si i srdce karlovarského publika.

Vypráví příběh pětadvacetiletého Marka Davida Chapmana, který vstoupil do historie jako vrah Johna Lennona. Film rekonstruuje tři měsíce Chapmanových příprav, během kterých narůstala jeho nenávist ke známému zpěvákovi.

Chapman mu vyčítal pokrytectví, s kterým zpívá o potřebě vzdát se majetku, a současně obrovské majetky vlastní. "Pokrytče, dostanu tě, říká ten, který chytá v žitě," zazní několikrát ve filmu oblíbený Chapmanův citát z Salingerova románu Kdo chytá v žitě, v jehož hrdinovi se Chapman zhlédl.

Ostatně tuto knihu měl u sebe ve chvíli, kdy Lennona zavraždil pěti výstřely z revolveru. Poté usedl na chodník, začal si  Salingerův román číst a nechal se bez násilností zatknout policií. Ta u něj našla i deset kazet s více než čtrnácti hodinami nahrávek Beatles.

John Lennon dává autogram Marku Chapmanovi pár hodin před tím, než jej Chapman zavraždí
John Lennon dává autogram Marku Chapmanovi pár hodin před tím, než jej Chapman zavraždí | Foto: Aktuálně.cz

Film ale nevypráví lineární příběh; spíše buduje z útržků situací, citací autentických Chapmanových výpovědí, z prostřihů a archivních či pseudoarchivních záběrů atmosféru blížícího se konce, klidu před bouří.

Výsledkem je působivá mozaika o jedné události, která navždy změnila minimálně kulturní dějiny. "Zatloukl jsem poslední hřebík do rakve 60. let," říká Chapman v návalu pocitu vlastní důležitosti. A vlastně má pravdu.

Film byl natočen na lokacích, kde k událostem opravdu došlo, přesto mu nejde tolik o realistické zaznamenání událostí, jako spíš o podivuhodné zákruty Chapmanovy osobnosti.

Sleduje ho na Havaji, kde žil se svou ženou i s matkou, k níž měl komplikovaný vztah. Sleduje jeho přípravy na vraždu, od zakoupení zbraně i letenky a první cestu do New Yorku, kde shlédne snímek Obyčejní lidé. Pod jeho vlivem se rozhodne pro návrat domů, kde ho popadne nový nával vzteku, který vyústí v novou cestu do New Yorku...

John Lennon se svou ženou Yoko Ono
John Lennon se svou ženou Yoko Ono | Foto: Reuters

Film nekončí vraždou, ke které došlo 8. prosince 1980 před neworským věžákem, kde Lennon s Yoko Ono bydlel; sleduje i vyšetřování Chapmana, které zvolna odkrývá pohled do jeho mysli.

Jeho představitel Jonas Ball dává do svého výkonu všechno: Chapmana ztvárnil nejen coby vraždící monstrum, ale jako v podstatě nešťastného člověka stiženého paranoiou, pocity méněcennosti a vztekem na celý svět.

Sugestivní film si po celou dobu udržuje podobnou dávku napětí jako nedávný Fincherův film Zodiac. Ačkoliv je v obou filmech o smrtících maniacích předem jasné, jak všechno skončí, také tady tvůrci budují atmosféru, z jejichž osidel není úniku. I publikum na středeční projekci sledovalo film jakoby zhypnotizované; bez jediného hlesu...

Snímek natočil britský režisér Andrew Piddington, jenž má na kontě pár dílů televizního detektivního seriálu Hercule Poirot a několik televizních thrillerů. Zneklidňující výlet do choré mysli šílence je z roku 2006, do české distribuce prozatím zakoupen není.

 

Právě se děje

Další zprávy