Výročí Lennonovy smrti má být svátkem

mor
8. 12. 2006 15:24
New York - Od vraždy Johna Lennona uběhlo 26 let. Podle jeho vdovy by 8. prosinec měl být celosvětově významným dnem.
John Lennon
John Lennon | Foto: EMI Music

Deník The New York Times otisknul celostránkový inzerát, ve kterém vdova vyzývá: "Pojďme každý rok v den smrti mého manžela prosit o odpuštění za ty, kteří museli trpět anebo přehlíželi násilí." Pod text se podepsala jako Yoko Ono Lennon.

Její dopis má být vybídnutím k přemýšlení nad tím, proč se tolik lidí na světě otáčí zády k nespravedlnostem a válečným zločinům.

"Každé byť jen psychické násilí, které budeme tolerovat, se nám v budoucnu vymstí," napsala Ono a dodala, že odpovědnost visí na každém z nás. Yoko Ono spolu se svým manželem Johnem Lennonem proslula jako mírová aktivistka a bojovnice za lidská práva.

Yoko Ono byla 8. prosince 1980 přitom, když Mark Chapman Lennona zastřelil pěti ranami z revolveru. Poté usedl na chodník, začal si číst Salingerův román Kdo chytá v žitě a nechal se bez násilností zatknout policií. Ta u něj našla i deset kazet s více než čtrnácti hodinami nahrávek Beatles.

Bolestnou ztrátu Yoko Ono s odstupem času komentuje takto: "Ještě nejsem připravená odpustit tomu, který zmáčknul spoušť."

Foto: Reuters

Podobný názor měla i porota, která letos měla rozhodnout o případném propuštění Lennonova vraha na svobodu. "Porota nemůže odpustit někomu, kdo spáchal tak brutální a předem promyšlený trestný čin," stojí v jednostránkovém rozsudku vydaném krátce po slyšení, které netrvalo déle než patnáct minut.

Mark Chapman je od roku 1981 ve vězení v Attice nedaleko Bostonu. Kvůli obavám o jeho bezpečnost žije izolován od ostatních vězňů. Po dvaceti letech měl nárok na podmínečné propuštění; od roku 2000 však porota řekla už čtyřikrát jasné ne.

Možná i proto, že kdyby ho porota pustila na svobodu, de facto by mu podepsala rozsudek smrti. Chapman dodnes dostává desítky nenávistných dopisů.

Chapman se s Lennonem setkal ještě ten samý den pár hodin před tím, než jej zavraždil. Amatérskému fotografovi se podařilo zaznamenat moment, kdy mu Lennon podepisuje přebal sólového alba Double Fantasy.

John Lennon s broukem
John Lennon s broukem | Foto: EMI Music

"Je to všechno, co po mě chcete?" zeptal se Lennon podle svědků Chapmana, který se na něj dlouze podíval. Pak nasedl do limuzíny a odjel do nahrávacího studia. Když se za pár hodin vrátil, Chapman na něj čekal s pistolí.

Mark Chapman se za pětadvacet let ve vězení stal horlivým křesťanem a poskytl několik rozhovorů, které jsou detailně probírány na fanouškovských serverech Johna Lennona. Stovky fanoušků se nechaly už dříve slyšet, že pokud Chapman kdy vyjde z vězení, postarají se o jeho smrt.

Další šanci dostat se z nápravného zařízení bude Chapman mít nejdříve za dva roky; to mu bude třiapadesát.

 

Právě se děje

Další zprávy