Komiks! Co zajímavého přinesl rok 2005

Richard Klíčník
28. 12. 2005 0:00
Resumé - I když se nakonec zdá, že rok 2005 byl, co do vydaných titulů, slabší než ten předchozí, kvalitativně si čeští čtenáři nemohou stěžovat.

Vyšlo několik komiksů, které patří k abecedě jeho světové knihovny.

Jako první a nejdůležitější musíme uvést komiks snad nejznámějšího scenáristy obrázkových příběhů Alana Moora a jeho nejslavnější dílo Strážci (Watchmen). Kniha z poloviny 80. let minulého století patří k tomu nejlepšímu, co kdy kdo napsal. Moorova láskyplná dekonstrukce superhrdinského žánru, ve které ukazuje, že ti maskovaní jsou také jenom lidi, patří ke světovým komiksovým legendám a české vydání v překladu Viktora Janiše také stojí za to.

Moore patří k autorům, kteří u nás mají úspěch, a proto vyšel na jaře jeden z jeho nejnovějších komiksů Smax. I tentokrát autor rozebere jeden literární žánr na součástky; Moore se pustil do vod pohádek, aby ukázal, kam až se dá pomocí citací a narážek zajít. Kniha je plná inteligentního humoru, jež ji řadí opět k tomu nejlepšímu nejen u nás. Smax navazuje na autorovu úspěšnou sérii TOP 10, která v Česku již také vyšla.

Excentrický spisovatel Alan Moore
Excentrický spisovatel Alan Moore | Foto: Aktuálně.cz

V posledních dnech roku vyšel Moorovi v Čechách ještě jeden komiks: V jako Vendeta. Je to vůbec první velké autorovo dílo se 120 stránkami regulerního textu. Moore zde vypráví příběh o Anglii pod vládou fašistického systému a mstiteli, který se jej rozhodne svrhnout. Komiks se během let také stal komiksovou klasikou a budeme o něm na Aktuálně ještě informovat.

Gaimanův pán snů

K dalším velmistrům žánru bezesporu patří Neil Gaiman. Jeho Sandman je dnes známý i dále než jen v kruhu komikových fanoušků. Svým zpracováním mýtů oslovuje podstatně širší čtenářskou obec a patří k nejlépe se prodávajícím titulům u nás. Letos vyšla třetí a čtvrtá kniha příběhů pána snů (z celkových jedenácti), ve kterých již autor rozvíjí svůj příběh do epických rozměrů. Sandman je jeden z nejúspěšnějších komiksů devadesátých let a vydání každého dalšího dílu je pro komiksové fanoušky událostí.

Sandman - Pán snů
Sandman - Pán snů | Foto: Aktuálně.cz

K vydávaným tvůrcům patří i Michael Straczynski. Letos se na českém trhu objevil jeho epický komiks Vycházející hvězdy, který má podobný námět jako Moorovi Strážci, a jeho úspěšný příběh jedné z nejslavnějších komiksových postav, Spider-Mana. Příběh nazvaný Odhalení posouvá  pavoučího muže do situací, ve kterých ještě nikdy nebyl a přibližuje jej skutečnému světu a jeho problémům.

Batman byl letos Ticho

Když už je řeč o komiksovém mainstreamu tedy o příbězích plných maskovaných hrdinů, připomeňme batmanovský příběh Jeffa Loeba s názvem Ticho. Moderní komiks posledních let se snaží posunout někam dál i postavu netopýřího muže, ale po dlouhých desetiletích jeho trvání to není úkol nijak snadný. Přesto se Ticho díky precizní kresbě a svižnému příběhu těší hojnému zájmu čtenářů. Patří ke knihám, kterou ocení zvláště ti mladší.

Obálka Luthera Arkwrighta
Obálka Luthera Arkwrighta | Foto: Bryan Talbot

Z oblasti superhrdinského komiksu u nás vyšla ještě jedna, dost atypická kniha. Hulk a Wolverine sice patří k těm nejklasičtějším superhrdinům komiksového světa, ale ve snovém příběhu Sama Kietha jsou určeni spíše opravdovým milovníkům kresby než zastáncům jejich neustálých rvaček. Wolverine/Hulk je na českém trhu vizuálně nejzajímavější komiks roku 2005.

Na konci roku také vyšla ještě jedna naprostá klasika, a to Dobrodružství Luthera Arkwrighta, přelomový komiks počátku let osmdesátých. Bryan Talbot v něm poprvé ukázal cestu, kterou se musí komiks ubírat, aby přestal být čtením pouze pro mládež a mohl oslovit i dospělé publikum. Česká mutace vyšla velkoformátově, tedy tak, jak ji svět ještě nespatřil. Arkwright patří k opravdovým lahůdkám v komiksové nabídce.

Obálka komiksu Pod dekou
Obálka komiksu Pod dekou | Foto: Craig Thompson

Ve výčtu by neměl chybět ani cenami ověnčený grafický román Pod dekou od  Craiga Thompsona . Jedná se o dílo psychologizující a pocitové, na jeho stránkách se řeší problematika, kterou bychom v komiksu nečekali. Pod dekou je moderní komiks určený zralým čtenářům, kterým nic neříkají maskované a bojující postavy. Hlavními hrdiny je mladý pár vyrůstající v současné Americe, který se musí vyrovnávat se všemi předsudky a návyky, jimž je Amerika opředena.

Stálice na scéně

Mimo tyto komiksy dále vychází bezkonkurenční Garfield, také magazín Crew2 vychází víceméně pravidelně. Pokračují komiksové série jako Hitman, Punisher, Hellboy a další, také nakladatelství MOT vydává další a další alternativní komiksy.

#reklama

Z české produkce nezapomeňme na skvělé dokončení trilogie o Aloisi Nebelovi od Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 nazvané Zlaté hory.

Je rozhodně z čeho vybírat a zdá se, že komiks si již konečně začíná budovat pozici, na které nebudou jeho vydavatelé neustále v červených číslech. Jedná se o zábavu velice atraktivní, ale stále velice minoritní.

 

Právě se děje

Další zprávy