Kdo dostane Zaorálkovu výjimku. Galerie musí žádat ministerstvo i hygieniky

ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 12. 2020 13:25
Za naprosto nepochopitelnou označuje ředitel Alšovy jihočeské galerie výjimku, kterou vyjednal ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD pro výstavy ve vybraných galeriích a muzeích. S pátečním přechodem Česka do vyššího stupně protiepidemického systému by měly zavřít všechny, nakonec však zůstanou otevřené výstavy Rembrandta a Slunečních králů v Praze, a to díky zahraničním zápůjčkám.
Lidé na pražském Staroměstském náměstí stojí ve frontě před palácem Kinských, kde Národní galerie představuje díla malíře Rembrandta.
Lidé na pražském Staroměstském náměstí stojí ve frontě před palácem Kinských, kde Národní galerie představuje díla malíře Rembrandta. | Foto: ČTK

"Velmi lituji, že jsme neakceptovali dvě zahraniční zápůjčky, které jsme měli připravené, ale neudělali jsme je z covidových důvodů. Nakonec se ukázalo, že by to byla výhra," konstatuje Aleš Seifert, ředitel Alšovy jihočeské galerie. Ta v pátek zřejmě zavře jedinou aktuální výstavu v českobudějovickém Wortnerově domě.

"Jednu zápůjčku, o které by se dalo říci, že je zahraniční, tam máme. Rozhodneme ve čtvrtek," upřesňuje Seifert. Nerozumí tomu, proč ministr vybral jen dvě instituce, které mohou mít dál otevřeno. "Myslím si, že zrovna v galeriích, kde se nařízení striktně dodržují, je nákaza covidem nula. Ale padlo rozhodnutí, pořád jsme v právním státě a měli bychom ho respektovat," dodává Aleš Seifert.

Výjimka, kterou Zaorálek vyjednal s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, se zatím vztahuje na výstavy Sluneční králové v Národním muzeu a Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii. Že zůstanou otevřené, ministerstvo kultury zdůvodňuje množstvím jedinečných zápůjček děl ze zahraničí, která se v Česku jen tak znovu neobjeví.

Uspořádání výstavy Sluneční králové česká vláda podpořila přibližně 50 miliony korun, ministerstvo kultury jako zřizovatel muzea počítalo s tím, že 30 milionů korun se vrátí na tržbách. Výstavu Sluneční králové i Rembrandt od 3. prosince, kdy galerie směly otevřít z jedné čtvrtiny své kapacity, navštívily tisíce lidí.

Ve středu úřad upřesnil, že o výjimku z nového zákazu musí každý pořadatel výstavy samostatně požádat ministerstvo kultury. To posoudí jedinečnost projektu, a pokud se rozhodne výjimku udělit, ještě konzultuje názor s hygieniky.

Galerie, které by získaly souhlas ministerstva i hygieniků, pak budou muset splnit přísnější podmínky, například návštěvníkům nabídnout respirátor minimálně úrovně FFP2 a rezervovat i prodávat časové vstupenky pouze on-line.

Podle mluvčí ministerstva Michaely Lagronové musí jít skutečně o výjimečné projekty, na nichž se pracovalo dlouhou dobu, měly velké vstupní investice, zřejmě se v nejbližších letech nebudou opakovat nebo se na ně podařilo shromáždit zahraniční zápůjčky, což bylo zejména v posledním roce kvůli pandemii koronaviru obzvláště náročné.

Podle mluvčí výjimku také dostanou jen projekty, které již začaly či nyní začínají. Nelze vyjednat výjimku pro výstavu, která se teprve připravuje.

Ministr Zaorálek podle svého vyjádření na jednání vlády prosazoval, aby všechna muzea a galerie zůstaly nadále s omezeními otevřené, podobně jako třeba maloobchod. Byl ale přehlasován. Proto se obrátil na hlavní hygieničku.

Ve stejném režimu jako maloobchod, který rovněž dostane výjimku, nicméně budou od pátku fungovat soukromé galerie, které se kromě vystavování zabývají i prodejem uměleckých děl.

Například soukromé pražské Centrum současného umění Dox, jež umění neprodává, mělo tuto středu otevřít tři nové výstavy. V reakci na chystané uzavření již oznámilo, že zahájení výstav ruší. "Velmi nás to mrzí, ale otevřít celý Dox a po dvou dnech muset opět zavřít je pro nás za stávající situace ekonomicky i provozně neúnosné," uvedla galerie.

Zástupci již více než 30 galerií zaslali výzvu ministrům kultury a zdravotnictví, aby přehodnotili stávající opatření pro galerie. Jeden ze signatářů, Petr Hájek z Chemistry Gallery, sídlící v pražských Holešovicích, o tom hovořil v České televizi.

"Nevím, kdo bude rozhodovat o tom, které výstavy jsou více unikátní, méně unikátní. Podstata protestu, který jsme se rozhodli dát do světa, je v tom, že prostředí galerií je dostatečně bezpečné bez ohledu na to, jestli jde o unikátní výstavu, nebo ne. Existuje spousta oblastních galerií v krajských městech, které jsou zbytečně zavřené celé měsíce," argumentoval Hájek.

Některé galerie v dopise ministrům kultury a zdravotnictví uvedly, že i kdyby také nezískaly výjimku, zůstanou pro návštěvníky otevřené, podobně jako v minulých dnech několik restauratérů nedodržovalo nařízenou zavírací hodinu v osm večer.

"Kvitujeme určité posuny, k nimž došlo během dnešního dne, tedy že by měl být umožněn provoz komerčních galerií a měly by být zpřístupněny i některé mimořádné výstavy ve veřejných institucích," řekl ještě v úterý večer Robert Runták z olomoucké Telegraph Gallery.

"Přesto se domníváme, že tyto kroky ze strany pana ministra nejsou dostatečné, a trváme na našem názoru, že k plošnému uzavření naprosté většiny galerií není důvod. Riziko šíření nákazy covidem-19 je v galeriích ve srovnání s ostatními provozy, a to i v oblasti kultury, prakticky zanedbatelné," míní Runták, jeden z organizátorů výzvy.

Ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová udělenou výjimku chápe jako nekoncepční. "I my vkládáme do našich výstavních projektů nemalé kapacity personální a sbírkové a samozřejmě i finanční prostředky. Tudíž bychom také předpokládali, že bude umožněno navštívit i naše expozice a výstavy," říká Strnadová. Jako příklad zmiňuje právě otevřenou výstavu o Adolfu Loosovi připravenou s Národním technickým muzeem, která má podle ní významný mezinárodní přesah.

Ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil ministrovo sdělení také jednoznačně nechápe. Minulý týden otevřel výstavu Plzeňská madona a krásný sloh, na níž jsou také zahraniční zápůjčky. Podle ředitele jde o expozici evropského významu. Na tématu a katalogu pracovali autoři ve spolupráci se zahraničními odborníky několik let. "Není nám jasné, zda a kde máme o výjimku žádat nebo zda se i na nás vztahuje automaticky. Pokud ne, vnímáme to jako diskriminační," vysvětluje Musil.

V pátek zavřou kupříkladu velké galerie v Karlovarském kraji včetně Galerie výtvarného umění Chebu. "Letos je to tak trochu na přeskáčku. Byli jsme rádi, že jsme letos vůbec něco otevřeli. Počet výstav jsme zredukovali ze čtyř na tři, a i ty byly omezené," popisuje Marcel Fišer, ředitel galerie, jež je příspěvkovou organizací Karlovarského kraje.

Stejně funguje fotografická Galerie 4 v Chebu. Její ředitel Zbyněk Illek v pátek rovněž zavře. "Některé akce budeme alespoň streamovat přes internet. Připojili jsme se ale k výzvě proti zavírání galerií. Myslíme si, že hlavně regionální galerie jsou schopny dodržet hygienická opatření, počet návštěvníků, ohlídat si roušky a dezinfekci, a nejsou tak potenciálním zdrojem nákazy," uvedl Illek.

Výjimku pro prodejní galerie naopak využije karlovarská galerie Supermarket WC. "Pro nás to je hodně důležité. Před Vánoci tradičně pořádáme prodejní výstavu Vánoční pelmel, kde si lidé mohou prohlédnout a koupit dárky od českých designérů. Takže zůstaneme otevření. Krajským galeriím ztráty nahradí kraj, ale my se musíme uživit sami," argumentuje Tereza Vlašimská z galerie Supermarket WC.

Čas seznámit se s opatřeními je šibeniční, často je vidím poprvé čtvrt hodiny před začátkem vlády, říká ministr kultury. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy