Výstavy Rembrandta a Slunečních králů bude možné navštívit i po pátku

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 12. 2020 18:39
Výstavy s jedinečnými zápůjčkami ze zahraničí, jako jsou Sluneční králové v Národním muzeu nebo Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii, bude možné navštívit i poté, co v pátek z rozhodnutí vlády znovu zavřou muzea a galerie. Na Facebooku o tom v úterý informoval ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD.
Návštěvník na výstavě Rembrandt: Portrét člověka v pražském paláci Kinských.
Návštěvník na výstavě Rembrandt: Portrét člověka v pražském paláci Kinských. | Foto: ČTK

Na dotaz k upřesnění akcí, které mohou zůstat otevřené, mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová sdělila, že jde o výstavy, které již otevřené jsou. O tom, jaké mohou v programu pro veřejnost pokračovat, podle ní rozhoduje hygienická služba.

Lagronová doplňuje, že za výstavy Sluneční králové a Rembrandt: Portrét člověka se ministerstvo zaručilo, neboť jsou významné, pracovalo se na nich řadu let a v příštích letech se podobné akce nezopakují.

Návštěvníci ale musí počítat s přísnějšími hygienickými podmínkami, které Národní muzeum a Národní galerie zveřejní na svých webových stránkách.

Výjimku dostanou také soukromé galerie. "Soukromé galerie, které se zabývají nejen vystavováním, ale i prodejem uměleckých děl, budou i po 18. prosinci fungovat ve stejném režimu jako například maloobchody," upřesnil Zaorálek.

Pod jeho příspěvkem na Facebooku zveřejnila pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková z hnutí Praha sobě žádost, aby výjimku dostaly také Galerie hlavního města Prahy a Muzeum hlavního města Prahy. "Pane ministře, gratuluji k úspěchu s vyjednáním výjimky pro NG a NM, ale požaduji stejný režim i pro Galerii hl. m. Prahy a Muzeum hl. m. Prahy," napsala radní. Příspěvek zatím zůstává bez odpovědi.

V pátek se jinak po 15 dnech pro veřejnost znovu uzavřou muzea, galerie i památky. Vláda v pondělí rozhodla, že Česko se znovu přesune do čtvrtého stupně protiepidemického systému známého pod zkratkou PES.

Od 3. prosince mohly být muzea a galerie otevřené z jedné čtvrtiny kapacity, památky směly navštěvovat skupinky do deseti lidí. Výstavy Sluneční králové a Rembrandt: Portrét člověka viděly od 3. prosince tisíce lidí.

Některé galerie ještě před pondělním rozhodnutím vlády v dopise ministrům kultury a zdravotnictví uvedly, že pokud nezískají výjimku, zůstanou pro návštěvníky otevřené, podobně jako v minulých dnech několik restauratérů nedodržovalo nařízenou zavírací hodinu ve 20 hodin.

Zaorálek dle svého vyjádření na jednání vlády prosazoval, aby muzea a galerie zůstaly nadále otevřené s omezeními, podobně jako třeba maloobchod. Byl ale přehlasován. Obrátil se proto na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou, jež udělila výjimku akcím spojeným s jedinečnými zahraničními zápůjčkami.

Ministr kultury také na pondělním jednání vlády potvrdil pokračování dotačního programu Covid kultura po novém roce. "Vedle stávajících profesí (osob samostatně výdělečně činných) a firem podnikajících v kultuře chceme pomoc rozšířit o další oblasti, kterých se budou týkat pokračující proticovidová omezení," naznačil Zaorálek.

 

Právě se děje

Další zprávy