Galerie Středočeského kraje bude mít kongresové centrum, vzniklo přestavbou jízdárny

ČTK ČTK
11. 1. 2021 12:19
V kutnohorské Galerii Středočeského kraje se blíží k závěru přestavba bývalé konírny na kongresové centrum. Náklady přesáhly 30 milionů korun, kolaudaci lze očekávat zřejmě v březnu, říká ředitelka Jana Šorfová.

V minulosti byla budova využívána jako jízdárna pro rakouské oficíry, po vzniku galerie se v ní parkovalo. Podle Šorfové je přitom v areálu míst k parkování dost.

Cílem projektu je vytvořit multifunkční sál, který bude sloužit pro kongresy a kulturní akce. V létě se při nepříznivém počasí budou moci dovnitř přesunout operní nebo divadelní představení pořádaná pod širým nebem a nebude nutné je rušit.

S větším využitím se ale vzhledem k pandemii nového typu koronaviru počítá zřejmě až v příští sezoně. Ze stejného důvodu galerie nebude spěchat se slavnostním otevřením, podle Šorfové na něj dojde nejspíš až v dubnu.

Kutnohorská galerie při této příležitosti představí i zrekonstruovanou kavárnu. "Budeme mít plno nových věcí a k tomu vysílání on-line a promítání na budovu ze zahrady," slibuje ředitelka.

Galerie Středočeského kraje sídlí v bývalé jezuitské koleji. Zaměřuje se na výtvarné umění 20. a 21. století. Vedle stálých sbírek organizuje výstavy a doprovodné programy. Šorfová je ředitelkou od března 2011, před ní instituci vedl Jan Třeštík.

 

Právě se děje

Další zprávy