Po rekonstrukci otevřelo liberecké muzeum. Má nové expozice i sochy od Róny

Po rekonstrukci otevřelo liberecké muzeum. Má nové expozice i sochy od Róny
Severočeské muzeum v Liberci.
Snímek z nové expozice Liberecké fragmenty.
Severočeské muzeum v Liberci.
Severočeské muzeum v Liberci.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
29. 12. 2020 13:05
Po bezmála tříleté rekonstrukci bylo v pondělí vpodvečer otevřeno Severočeské muzeum v Liberci, byť pro veřejnost zatím jen virtuálně. Zájemci mohli slavnostní ceremoniál sledovat on-line na Facebooku a YouTube.

Kvůli koronavirovým opatřením si budova na návštěvníky bude muset ještě nějakou dobu počkat, pro veřejnost se otevře až v únoru, řekl při slavnostním otevření liberecký hejtman Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Modernizace vnitřních prostor a expozic přišla na 143 milionů korun, velkou část nákladů zaplatila Evropská unie.

Severočeské muzeum v Liberci se pro veřejnost zavřelo v únoru 2018, původně měly práce skončit už v závěru loňského roku. Některé části budovy ale byly v horším stavu, než se původně předpokládalo. Třeba ve velkém výstavním sále se původně počítalo jen s drobnými opravami původní podlahy z teraca, desítky let ukryté pod kobercem. Nakonec ji ale pracovníci museli odstranit a udělat znovu včetně podloží.

Původní projekt nezahrnoval ani kompletní výměnu elektrorozvodů pro zabezpečovací systém a požární signalizaci, dále do prací zasáhl nový typ koronaviru. Stavba tak byla nakonec o rok delší a o třetinu dražší.

Nejstarší instituce tohoto typu v českých zemích byla založena roku 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum. Dnes sídlí v budově postavené v romanticko-historizujícím stylu, jež byla dokončena roku 1898.

Depozitáře ukrývají přes 700 tisíc sbírkových předmětů. Muzeum má bohatou knihovnu a tři sbírková oddělení - přírodovědecké, historické a uměleckohistorické.

Expozice byly zastaralé, budova potřebovala zásadní modernizaci a bezbariérový přístup. Dostala například i klimatizaci, moderní zabezpečení nebo osvětlení.

Záznam pondělního on-line slavnostního otevření Severočeského muzea. | Video: Severočeské muzeum v Liberci

Vstupní schodiště nově střeží bronzové sochy lva a lvice z dílny známého českého výtvarníka Jaroslava Róny. "Počítal s nimi už původní projekt, při stavbě na ně ale tehdy nezbyly peníze," vysvětluje ředitel muzea Jiří Křížek. Budova se tak soch dočkala po 122 letech.

Lev a lvice stojí na pískovcových soklech. "Rád bych, aby sochy lva a lvice navozovaly pocit síly, elegance, ušlechtilosti, ale také hrdosti na zděděnou tradici a vůli prosazovat nové ideje," řekl při slavnostním otevření Róna.

Zcela nové jsou pak expozice. "Inspirovali jsme se v Německu, představujeme sbírky v evropském kontextu," doplňuje ředitel Křížek. Podle něj má muzeum i novou stálou expozici Fragmenty Liberce, věnovanou historii krajského města a regionu. "Některé exponáty nebyly nikdy vystaveny, jako třeba nejstarší liberecký zvon," upozorňuje Křížek.

Severočeské muzeum v Liberci se nevyhýbá ani temnému období nacismu. "Není to tabu, je to součást Liberce," dodává ředitel.

 

Právě se děje

Další zprávy