Ceny Costa ovládly ženy, mezi životopisy vyhrál komiks

Kultura Kultura
3. 1. 2013 20:18
Vítězný životopis spojuje osud autorky s dcerou Jamese Joyce
Mary a Bryan Talbotovi.
Mary a Bryan Talbotovi. | Foto: mary-talbot.co.uk

Praha - Ve všech pěti kategoriích britské ceny Costa Book Award za kvalitní i zábavnou literaturu letos zvítězily spisovatelky.

Zvláštní pozornost upoutala vítězka ceny pro nejlepší biografii. Mary Talbotová stvořila společně se svým manželem Bryanem komiks Dotter of Her Father's Eyes, v němž vypráví tragický život Lucie Joyce (1907 - 1982), dcery slavného irského spisovatele Jamese Joyce. Příběh ženy, jež trpěla schizofrenií, je spojen s životní dráhou samotné Talbotové a vztahem s jejím otcem, Jamesem S. Athertonem, odborníkem na Joyce.

Dotter of Her Father's Eyes
Dotter of Her Father's Eyes | Foto: Aktuálně.cz

„Bylo těžké o tom mlčet," prohlásila Mary Talbot, která o výhře věděla již několik týdnů. „Ohromilo nás to. Už jen nominace byla úžasná a dozvědět se o výhře bylo uzemňující. Potěšilo nás to osobně - je to první příběh, co jsem publikovala - ale i kvůli médiu. Nemůžu uvěřit, že vyhrála grafická novela."

Její manžel Bryan v minulosti tvořil komiksy The Adventures of Luther Arkwright, Alice in Sunderland a také stripy Batmana a Soudce Dredda. „Grafické novely se stávají stále akceptovanější jako legitimní forma umění," pochvaluje si. Kromě jejich knihy bylo v soutěži nominováno několik dalších komiksových projektů.  

Podle poroty Dotter of Her Father´s Eyes „překračuje hranice mezi literaturou a grafickým žánrem s výjimečným efektem."

V sekci dětské literatury vyhrála kniha Magot Moon o chlapci trpícím dyslexií, což je také založeno na zkušenostech své autorky, Sally Gardner.

Foto: Reuters

Jako nejlepší poezie byla označena sbírka The Overhaul skotské básnířky Kathleen Jamie.

Mezi romány zvítězil titul Bring up the Bodies, druhá část historické trilogie od Hilary Mantelové, která už za stejnou knihu získala ještě prestižnější Bookerovu cenu.

Za nejlepší debut byl zvolen The Innocents, variace na dílo Edith Whartonové, v tomto případě z pera Francescy Segalové. 

S každou z dílčích cen je spojena částka pět tisíc liber.  

„Je to úžasné," prohlásila Talbotová k výsledkům. „Ukazuje to, kolik ženského talentu existuje."

Literární ocenění Costa se začalo udělovat již v roce 1971 jako Whitbreadova cena. Od roku 2006 převzal sponzorství kavárenský řetězec Costa. O cenu se mohou ucházet autoři, kteří žijí v Británii a v Irsku, a je pokládaná za druhé nejprestižnější literární ocenění - hned po Bookerově ceně. 

Celkový vítěz Costa Book Award za rok 2012 bude oznámen 29. ledna a získá dalších 30 tisíc liber (948 tisíc korun).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy