Soupeřem Mantelové je v klání o cenu Costa komiks

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 11. 2012 20:15
Na prestižní literární cenu byl v Británii poprvé navržen komiks
Hilary Mantelová
Hilary Mantelová | Foto: Profimédia

Londýn - Na prestižní britskou literární cenu Costa byly poprvé navrženy komiksy. Do užšího výběru se dostaly v kategorii románů a životopisu.

Grafický román Days of the Bagnold Summer (Dny Bagnoldovic léta) od Joffa Winterharta byl vybrán společně s tradičními romány Bring Up the Bodies (Přineste mrtvoly) od Hilary Mantelové, s Life! Death! Prizes! (Život! Smrt! Ceny!) od Stephena Maye a s The Heart Broke In od Jamese Meeka. Mantelová dostala za svou historickou prózu Bring Up the Bodies letos již Man Bookerovu cenu.

Čtěte také
Man Bookerovu cenu získala podruhé Hilary Mantelová

Joff Winterhart
Joff Winterhart | Foto: Aktuálně.cz

"Je to docela děsivé soutěžit s Hilary Mantelovou," řekl Winterhart. "Moje kniha není románem v konvenčním smyslu ... Snažil jsem se o nenápadný, minimalistický způsob vyprávění, které je založeno především na postavách," řekl Winterhart o líčení vztahu dvaapadesátileté knihovnice a jejího šestnáctiletého syna a heavymetalového fanouška, které je podle porotců ceny "legrační, smutné, jímavé a originální".

"Komiksové romány nejsou jen fantasy a superhrdinové," dodal Winterhart s tím, že "mohou být přístupnější i novým čtenářům".

V kategorii životopisů byl nominován komiks Dotter of her Father's Eyes, který je dílem manželského páru Mary a Bryana Talbotových. Jejich kniha dává do protikladu příběh dcery slavného spisovatele Jamese Joyce, která chtěla být tanečnicí a skončila v ústavu pro choromyslné, a dcery známého joyceovského literárního vědce Jamese Athertona. Porota ocenila "mimořádně originální komiksové paměti, které velmi imaginativně propojují oba životy".

Foto: Aktuálně.cz

Literární ocenění Costa se začalo udělovat již v roce 1971 jako Whitbreadova cena. Od roku 2006 převzal sponzorství kavárenský řetězec Costa. O cenu se mohou ucházet autoři, kteří žijí v Británii a v Irsku.

Porotci nejprve 2. ledna vyhlásí nejlepší román, knihy poezie, nejlepší prvotinu, biografii a dětskou knihu. Z nich se pak vybere celkový vítěz, který bude oznámen 29. ledna. Vítězové jednotlivých kategorií dostanou šek na 5000 liber (158 tisíc korun), celkový vítěz získá dalších 30 tisíc liber (948 tisíc korun).

 

Právě se děje

Další zprávy