Man Bookerovu cenu získala podruhé Hilary Mantelová

Kultura Kultura, Marcel Kupka
16. 10. 2012 22:52
Největší moderní anglická prozaička, řekl předseda poroty o Hilary Mantelové.
Foto: Reuters

Londýn - Hilary Mantelová se stala prvním britským autorem a první ženou, která získala prestižní Man Booker Prize dvakrát. Poprvé slavila úspěch s románem Wolf Hall v roce 2009, letos porota vybrala ze šesti finalistů pokračování její historické ságy s titulem Bring Up the Bodies. Trilogii by měla završit v roce 2015 románem The Mirror and the Light.

V letos vítězném prostředním díle plánované trilogie sleduje Mantelová osudy manželky Jindřicha VIII. Anny Boleynové, již králův ministr Cromwell mistrně využívá k likvidaci svých nepřátel u dvora.

Foto: Profimédia

"Je to krvavý příběh smrti Anny Boleynové a pronásledování Anny Boleynové, Hilary Mantelová je ale spisovatelka, která uvažuje skrz krev. Užívá své prozaické síly k vytvoření morální dvojznačnosti a skutečné nejistoty ohledně tehdejšího politického života," řekl předseda poroty Peter Stothard. Mantelovou označil za "největší moderní anglickou prozaičku", která přepsala způsob historické fikce.

Hilary Mantelová, nositelka Řádu britského impéria (od roku 2006), bývalá sociální pracovnice a prodavačka v obchodním domě, debutovala v roce 1985 románem Every Day is Mother's Day (Každý den je Den matek). Dosud vydala 12 knih, za které získala celou řadu literárních ocenění, mj. Knihu roku Sunday Express za rok 1992 či Hawthornden Prize pro rok 1996.

Historická freska Wolf Hall, v níž se vrátila do doby vlády Jindřicha VIII. a která čtenáři přiblížila životní osudy prvního králova tajemníka Thomase Cromwella mezi roky 1527-35, vyšla už česky v nakladatelství Argo, stejně jako další autorčin román Za temnotou. Letos vítězný prostřední díl trilogie Bring Up the Bodies má už Argo ve svém edičním plánu, vyjde ale zřejmě až příští rok.

Hilary Mantelová
Hilary Mantelová | Foto: The Sunday Times

 

V hlavních rolích Cromwell a Boleynová

Bring Up the Bodies na Wolf Hall přímo navazuje, začíná tam, kde dílo první končí. V hledáčku autorky se opět objevuje Cromwell, děj se pak točí kolem Anny Boleynové, druhé manželky krále Jindřicha VIII. a matky budoucí královny Alžběty I. Syna a budoucího panovníka ale králi dát nedokáže, její místo po boku krále brzy zaujímá Jane Seymourová, toho času již Jindřichova milenka. Anny je potřeba se zbavit - vykonstruuje se obvinění ze závažných zločinů proti království a 19. května roku 1563 je popravena.

Čtěte také
Bookerovu cenu pro sebe zosnoval Thomas Cromwell

V pozadí nestojí nikdo jiný než Thomas Cromwell, jenž na vrcholu svého politického vlivu a mocenských ambicí Annu Boleynovou bez okolků využije k likvidaci svých nepřátel u dvora. A k likvidaci jí samotné.

Foto: Reuters

Mantelová v knize Britům připomíná historii, topící se nezřídka v krvi a zradě. A jsou to právě ničím nepřikrášlený a neromantizující pohled na dějiny národa, jenž ve své době vládl půlce světa, co činí její historické prózy tolik úspěšnými. Britové je hltají (každý díl tudorovské trilogie má přitom několik set stran), nic nenamítá ani literární kritika.

V současné době Hilary Mantelová pracuje na závěrečném pokračování svého tudorovského eposu. Vydání je plánováno na rok 2015 a můžeme jen spekulovat, zda se román The Mirror and the Light (tak zní jeho pracovní název) dočká Man Bookerovy ceny také. Jedno je jisté ale už nyní. Thomas Cromwell třetí díl velkolepé ságy zcela jistě nepřežije - 28. července roku 1540 byl za své "služby" králi obviněn z velezrady a popraven.

Pokud Hilary Mantelová i potřetí uspěje, bude si pro případný čtvrtý triumf muset najít nové téma. Těžké by to být nemuselo - britské dějiny skýtají nejeden námět na velký příběh.

Will Self a další nominovaní

Mezi šesticí nominovaných finalistů se připisovaly velké naděje ještě novináři a spisovatelovi Willu Selfovi a jeho románu Umbrella (Deštník), který předkládá čtenáři postavu psychiatra, který se může proslavit - v sedmdesátých letech 20. století se má za pomoci dosud nepoužité drogy pokusit probudit z kómatu mladou dívku.

Nominovaní na Man Booker Prize 2012 (zleva): v Jižní Africe narozená britská autorka Deborah Levy, Tan Twan Eng z Malajsie, Britové Hilary Mantel a Will Self, Jeet Thayil z Indie a Alison Moore z Velké Británie.
Nominovaní na Man Booker Prize 2012 (zleva): v Jižní Africe narozená britská autorka Deborah Levy, Tan Twan Eng z Malajsie, Britové Hilary Mantel a Will Self, Jeet Thayil z Indie a Alison Moore z Velké Británie. | Foto: Profimédia

Dalšími nominovanými pak byli Jeet Thayil, třiapadesátiletý Ind, který v Narcopolis vypráví příběh muže, který v jedné z indických megapolí bojuje s drogovou závislostí, jednačtyřicetileté Angličanky Alison Mooreové s románem The Lighthouse (Maják), jejíž hrdina se po rozpadu manželství vydává do Německa, aby si zopakoval dávnou prázdninovou cestu s rodiči a hledal tak východisko z těžké životní situace, Deborah Levyová s románem Swimming Home a malajsijský spisovatel Tan Twan Eng s The Garden of Evening Mists (Zahrada večerních mlh), stylisticky dokonale vybroušeným literárním skvostem, jenž čtenáře zavede do Malajsie, vydávající se na konci čtyřicátých let 20. století na cestu k nezávislosti.

Dvakrát získali předtím Man Bookerovu cenu Australan Peter Carey (1988 a 2001) a Jihoafričan J. M. Coetzee (1983 a 1999).

Vítězná Mantelová dostane 50 tisíc liber (1,6 milionu korun), ostatní finalisté po 2500 librách. Navíc mohou finalisté očekávat zvýšení prodeje svých knih.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, se uděluje od roku 1969 anglicky píšícím autorům mimo USA.

 

Právě se děje

Další zprávy