Komiksový bubeník provokuje a sahá po kavárenské ceně

Marcel Kupka
29. 11. 2012 15:23
Komiks Joffa Winterharta může získat prestižní Costa Book Award
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Co mají společného komiks a kavárenský řetězec Costa Caffé? Letošní ročník literárních Costa Book Awards. Debut Joffa Winterharta Days of the Bagnold Summer se jako vůbec první komiks dokázal do finále prestižního literární klání, známého před rokem 2006 jako Whitbread Prize.

Winterhartův příběh přitom není jediným komiksem, který v letošních Costa Book Awards boduje. V kategorii životopisných románů se do finále dostal příběh Bryana Talbota  Dotter of her Father's Eyes, v němž se mísí osudy dcery spisovatele Jamese Joyce Lucii neúspěšné baletky, která třicet let života prožila v blázinci, s osudy dcery joyceovského literárního vědce Jamese Athertona.

Joff Winterhart
Joff Winterhart | Foto: Aktuálně.cz

Pojídač chipsů a fanoušek metalu

Zpět ke kategorii hlavní a k Joffu Winterhartovi. Osmatřicetiletý britský kreslíř, spisovatel a hudebník, jenž je úspěšným bubeníkem, byť jednorukým, uspěl se svým debutem, v němž vypráví příběh rodiny Bagnoldových -  dvaapadesátileté knihovnice Sue a jejího patnáctiletého syna Daniela, pojídače chipsů a fanouška heavy metalu.

Daniel, syn odloučených rodičů, má strávit prázdniny u otce, který žije s těhotnou přítelkyní na Floridě. Ta nechce ale o návštěvě nevlastního syna ani slyšet - Daniel zůstává v Anglii a prožívá prázdniny, během nichž se mění jeho vztah k matce i sobě samému.

Podle Wendy Holden, jedné z porotkyň Costa Book Awards, je Winterhartova kniha „legrační a provokativní a je klenotem komiksového žánru" a do Costa Book Award byl nominován plným právem.

Foto: Aktuálně.cz

Komiksy a literární ceny? Dlouho nepředstavitelné spojení

Ještě před několika lety by byla podobná slova nemyslitelná - komiks byl vnímán jako literární žánr druhé kategorie, žánr určený superhrdinům typu Batman, Spiderman či Captain America nebo hrdinům japonského manga.

Foto: archiv

Mínění odborné veřejnosti se začalo měnit v devadesátých letech se vznikem „angažovaného" komiksu - nejprve v roce 1992 získal Pulitzetrovu cenu Maus Arta Spiegelmana, za dalších deset let byl významnou literární cenou oceněn další komiks, když cenu deníku Guardian za rok 2001 získal Chris Ware za knihu Jimmy Corrigan: nejchytřejší kluk na světě (česky BB art, 2004).

Další proslulé „angažované" komiksy? Persepilos Marjane Satrapiové, Palestina Joe Sacca či naposledy třeba  Marzi 1984-1987 Marzeny Sowové. I tyto knihy vyšly všechny v českém jazyce, i jim se dostalo kromě čtenářského nadšení úspěchu u kritiky.

Hraje se o prestiž a milion

Nicméně až letos má komiks první šanci získat Costa Book Awards, vedle Man Booker Prize druhé nejvýznamnější literární ocenění ve Velké Británii.

Foto: Reuters

V užším finále se příběh Joffa Winterharta  utká  s historickým románem Bring Up the Bodies Hilary Mantelové, vítězem letošní Man Booker Prize, a romány Life! Death! Prizes! Stephena Maye a The Heart Broke In  Jamese Meeka., bývalého novináře Guardianu. Šance jsou vyrovnané.

Oč se hraje? O hodně. Kromě prestiže i o peníze. Vítězové jednotlivých kategorií si odnesou pět tisíc liber, celkový vítěz si na konto připíše příjemných třicet tisíc liber, v přepočtu necelý milion českých korun.

Zda Joff Winterhart v souboji s Hilary Mantelovou uspěje, se dozvíme 2. ledna 2013. Na 29. ledna je pak naplánováno vyhlášení celkového vítěze Costa Book Award 2012 napříč žánry.

 

Právě se děje

Další zprávy