Banksyho dar královně Alžbětě II. je opět na prodej

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 5. 2013 12:14
Kontroverzně "sejmuté" graffiti od Banksyho má jít znovu do dražby
Foto: Luke Giles, The Telegraph

Londýn - Dílo streetartisty Banksyho, které bylo v únoru staženo z kontroverzní aukce v USA, je opět na prodej, tentokrát v Londýně. Dražit se má 2. června v Londýnském filmovém muzeu.

Podle prohlášení aukční síň Sincura Group bylo dílo "citlivě restaurováno pod rouškou tajemství" a bude "zlatým hřebem" aukce.

Graffiti nazvané Slave Labour (Otrocká práce) vzniklo v květnu 2012 před královniným diamantovým jubileem oslavujícím 60 let Alžběty II. na trůně. Obrázek, na němž se malý chlapec krčí nad šicím strojem, ze kterého vypadává britská vlajkosláva, zmizel ze zdi obchodu Poundland letos v únoru a o týden později se objevil v nabídce dražební síně Fine Art Auctions Miami. Aukční síň jeho cenu odhadovala na 500 až 700 tisíc dolarů (asi 9,4 až 13,3 milionu korun).

Foto: blog Street Art Utopia

Dražební síň ho z aukce v poslední chvíli stáhla, patrně v důsledku značného tlaku aktivistů požadujících, aby se graffiti vrátilo do Londýna.

Radní Alan Strickland, který vedl kampaň za vrácení graffiti z USA, už prohlásil, že i tentokrát se bude snažit prodeji Banksyho díla zabránit. "Máme velmi silný pocit, že Banksy dal tento kousek zdarma naší oblasti, že patří naší komunitě a měl by se vrátit do Wood Green," řekl Strickland. "Prodej ukazuje naprostý nedostatek respektu vůči síle pocitů veřejnosti." Podle jeho slov by navíc úspěšný prodej díla vytvořil nebezpečný precedens pro další kousky pouličního umění.

Když v únoru Banksyho graffiti zmizelo, objevila se podezření z krádeže, ale londýnská policie prohlásila, že jí "žádný zločin hlášen nebyl". Okolnosti, za nichž dílo ze zdi zmizelo, zůstávají nejasné.

 

Právě se děje

Další zprávy