Banksyho ukradenou malbu nabízí aukce v Miami

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 2. 2013 17:00
Z Londýna zmizela nástěnná malba Banksyho, jde do aukce v USA
Foto: Luke Giles, The Telegraph

Londýn - Nástěnná malba originálního britského streetartisty Banksyho, která vznikla před loňským královniným diamantovým jubileem, zmizela z londýnské ulice a objevila se na prodej na americkém aukčním serveru.

Obrázek, na němž se malý chlapec krčí nad šicím strojem, ze kterého vypadává britská vlajkosláva, zmizela ze zdi obchodu Poundland minulý týden. Nyní je na prodej v Miami, kde je jeho cena odhadována na 320 až 452 tisíc liber (asi 9,4 až 13,3 milionu korun).

Banksyho malba vznikla v situaci (diamantové výročí královny a olympijské hry), kdy bylo potřeba vyrobit velké množství státních vlajek a dalších reklamních předmětů. Většina z nich dle nejpravděpodobnější interpretace Banksyho díla byla vyrobena v některé z rozvojových zemí, čímž se Velká Británie nepřímo podílela na nelidských podmínkách zaměstnanců v nespecifikovaných asijských státech.

Dílo se objevilo na Whymark Avenue v severním Londýně loni v květnu. Profesor Paul Gough, jenž studuje pouliční umění, uvedl, že jde pravděpodobně o "pravého Banksyho", který pracuje pod rouškou anonymity a jen zřídka se ke svým pracím hlásí.

Radní Alan Strickland prohlásil, že odstranění díla vyvolalo "spoustu hněvu". Vede kampaň za jeho vrácení. "Obyvatelé byli opravdu šokovaní a ohromení," řekl BBC. "Banksy dal tenhle kousek umění naší komunitě a lidé přijížděli z celého Londýna, aby se na něj podívali," dodal s tím, že obyvatelé jsou především rozčarování, že "umělecký kousek, který dostali zdarma, jim někdo sebral a chce ho s obrovským ziskem prodat".

Foto: blog Street Art Utopia

O krádeži ani slovo

Firma Fine Art Auctions v Miami položku popsala jako "malbu přes šablonu sprejem na omítce s připevněnou vlajkoslávou k jubileu". Aukční společnost odmítla náznaky, že nástěnná malba byla ukradena. Položku prý získala od "známého sběratele", který podepsal prohlášení, že "všechno je korektní".

Podle radního Stricklanda si obyvatelé minulou středu všimli lešení kolem obchodu. "Lešení a celty zmizely v pátek a lidé zjistili, že tam, kde byl Banksy, je teď jenom díra ve zdi," dodal.

Řetězec obchodů Poundland prohlásil, že není zodpovědný "ani za prodej ani za odstranění Banksyho nástěnné malby"; Poundland není majitelem budovy, na níž malba byla.

Městská rada se nyní snaží kontaktovat majitele nemovitosti, aby zjistila, zda dílo bylo odstraněno v souladu se zákonem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy