Od Sýse po odvolání ředitelů. Připomeňte si kauzy končícího ministra kultury Staňka

Kultura Kultura
15. 5. 2019 18:30
Přespříští pátek 31. května ve funkci skončí ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Dnes to potvrdil jeho stranický předseda Jan Hamáček. Ministr úřadoval necelý rok, za tu dobu vzbudil pozornost kauzami okolo vyznamenání básníka Karla Sýse, nevyznamenání režiséra Evalda Schorma a především proti sobě popudil českou i světovou odbornou veřejnost, když odvolal ředitele Národní galerie a Muzea umění Olomouc. Připomeňte si, co se okolo Staňka dělo.
Filmař Evald Schorm.
Filmař Evald Schorm. | Foto: ČTK

Žádná cena pro Schorma

Vloni na podzim okolo Antonína Staňka vznikla další nejasnost kvůli neudělení Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize.

Odborná porota chtěla ocenit in memoriam zásadního filmaře české nové vlny Evalda Schorma (na snímku). Rodina komunisty perzekvovaného režiséra se ale rozhodla ocenění nepřevzít od vlády podporované KSČM.

Porota přesto tlačila na Antonína Staňka, aby Schorma ocenil i v nepřítomnosti filmařovy rodiny, a veřejně ministra obvinila, že se snaží její rozhodnutí aktivně blokovat.

Ministr kultury nakonec při udílení státních cen Evalda Schorma ani nezmínil, a tak porota, v níž zasedali režisérka Ljuba Václavová, bývalý hradní kancléř Ivo Mathé nebo divadelní kritik Vladimír Just, rezignovala. Už předtím se na ministerstvu kultury kvůli podpoře vlády ze strany KSČM rozsypala jiná porota, tentokrát pro Státní cenu za literaturu. To se ale stalo ještě před Staňkovým nástupem, zatímco "kauza Schorm" už se přihodila současnému ministrovi.

 

Právě se děje

Další zprávy