Od Sýse po odvolání ředitelů. Připomeňte si kauzy končícího ministra kultury Staňka

Kultura Kultura
15. 5. 2019 18:30
Přespříští pátek 31. května ve funkci skončí ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Dnes to potvrdil jeho stranický předseda Jan Hamáček. Ministr úřadoval necelý rok, za tu dobu vzbudil pozornost kauzami okolo vyznamenání básníka Karla Sýse, nevyznamenání režiséra Evalda Schorma a především proti sobě popudil českou i světovou odbornou veřejnost, když odvolal ředitele Národní galerie a Muzea umění Olomouc. Připomeňte si, co se okolo Staňka dělo.

Odvolání ředitelů

Největší rozruch ministr kultury vzbudil v polovině letošního dubna, kdy z funkce náhle odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Antonín Staněk tak učinil při narychlo svolané tiskové konferenci těsně před Velikonoci. Bylo to zároveň několik měsíců poté, co veřejně popřel zprávy o tom, že by se Fajta chystal odvolat. O tom od ledna spekulovala MF Dnes, podle níž šlo o politickou dohodu mezi Staňkem a prezidentem Milošem Zemanem. Staněk to nejprve označil za "spiklenecké teorie", pak se ale Jiřího Fajta a Michala Soukupa zbavil.

Odvolání obou ředitelů prestižních muzeí ministr nedovedl přesvědčivě vysvětlit a neustále měnil argumentaci. V případě Jiřího Fajta nejprve hovořil především o autorské smlouvě, kterou si ředitel Národní galerie k platu přivydělal 1,12 milionu korun. Později ministr začal zmiňovat údajně nevýhodné nájemní smlouvy, externí právní smlouvy či předraženou indickou výstavu.

Pro žádné ze svých tvrzení ale Antonín Staněk neposkytl přesvědčivý důkaz a také spor okolo Fajtovy autorské smlouvy zůstává v rovině tvrzení proti tvrzení. Podle ministra se Fajt obohatil bez vědomí jeho úřadu, Fajt naopak tvrdí, že mu ministerstvo kultury uzavření této smlouvy doporučilo, a odvolává se na konkrétní vládní usnesení.

Antonín Staněk minulý týden nepřesvědčil ani sněmovní podvýbor pro kulturu, v němž převažují zástupci opozice. Výbor uvedl, že má nad odchodem obou ředitelů pochyby.

 

Právě se děje

Další zprávy