Od Sýse po odvolání ředitelů. Připomeňte si kauzy končícího ministra kultury Staňka

Kultura Kultura
15. 5. 2019 18:30
Přespříští pátek 31. května ve funkci skončí ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Dnes to potvrdil jeho stranický předseda Jan Hamáček. Ministr úřadoval necelý rok, za tu dobu vzbudil pozornost kauzami okolo vyznamenání básníka Karla Sýse, nevyznamenání režiséra Evalda Schorma a především proti sobě popudil českou i světovou odbornou veřejnost, když odvolal ředitele Národní galerie a Muzea umění Olomouc. Připomeňte si, co se okolo Staňka dělo.

Jednání v Číně

Koncem minulého měsíce Antonín Staněk v Číně doprovázel prezidenta Miloše Zemana. Těsně před návratem médiím řekl, že kvůli výrokům pražského primátora za piráty Zdeňka Hřiba je ohroženo turné českého orchestru PKF - Prague Philharmonia po Číně.

Staněk v rozhovoru pro agenturu ČTK nejprve popletl orchestr PKF - Prague Philharmonia s Pražským filharmonickým sborem, následně obecně prospěšnou společnost PKF vydával za svoji příspěvkovou organizaci.

Nakonec řekl, že s čínským ministrem o věci krátce hovořil. Druhý den ale Staněk vlastní tvrzení popřel a od té doby tvrdil, že o ohroženém turné českého orchestru jednat nestihl. Zvukový záznam rozhovoru, v němž Staněk říká, že se tématu s čínským ministrem "samozřejmě krátce věnoval", redakci Aktuálně.cz poskytla agentura ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy