Od Sýse po odvolání ředitelů. Připomeňte si kauzy končícího ministra kultury Staňka

Kultura Kultura
15. 5. 2019 18:30
Přespříští pátek 31. května ve funkci skončí ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Dnes to potvrdil jeho stranický předseda Jan Hamáček. Ministr úřadoval necelý rok, za tu dobu vzbudil pozornost kauzami okolo vyznamenání básníka Karla Sýse, nevyznamenání režiséra Evalda Schorma a především proti sobě popudil českou i světovou odbornou veřejnost, když odvolal ředitele Národní galerie a Muzea umění Olomouc. Připomeňte si, co se okolo Staňka dělo.
Na snímku jsou vzkazy na ohradě vedle muzea, kde olomoučtí svému muzeu vyjadřovali podporu.
Na snímku jsou vzkazy na ohradě vedle muzea, kde olomoučtí svému muzeu vyjadřovali podporu. | Foto: ČTK

Koncert v Olomouci

Tlak na Antonína Staňka celou dobu vyvíjeli také pracovníci Muzea umění Olomouc, kteří se za svého odvolaného ředitele Michala Soukupa jednoznačně postavili.

Právě v Olomouci se příští pondělí 20. května měl uskutečnit koncert proti ministrovi za účasti kapely Davida Kollera a zpěvačky Báry Polákové, skupiny Tata Bojs nebo operní pěvkyně Dagmar Peckové.

Právě k Muzeu umění Olomouc se nyní bude upírat největší pozornost. Podle čerstvé právní analýzy, kterou vypracovala pražská advokátní kancelář Vepřek, Caska, Vlachová, totiž Staňkův úřad při odvolání ředitele Michala Soukupa pochybil a odvolání je neplatné. Pracovníci olomouckého muzea proto doufají, že Soukup je stále jejich ředitelem.

Na snímku nahoře jsou vzkazy na ohradě vedle muzea, kde Olomoučtí svému muzeu vyjadřovali podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy