Od Sýse po odvolání ředitelů. Připomeňte si kauzy končícího ministra kultury Staňka

Kultura Kultura
15. 5. 2019 18:30
Přespříští pátek 31. května ve funkci skončí ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Dnes to potvrdil jeho stranický předseda Jan Hamáček. Ministr úřadoval necelý rok, za tu dobu vzbudil pozornost kauzami okolo vyznamenání básníka Karla Sýse, nevyznamenání režiséra Evalda Schorma a především proti sobě popudil českou i světovou odbornou veřejnost, když odvolal ředitele Národní galerie a Muzea umění Olomouc. Připomeňte si, co se okolo Staňka dělo.

Jak to bylo doopravdy?

Ministrovi kultury Antonínu Staňkovi se osudnou zřejmě stala jeho komunikace s médii. Těm opakovaně sděloval protichůdné informace. O návštěvnosti Národní galerie v jednom rozhovoru řekl, že "v dílčích objektech například stoupá návštěvnost Národní galerie, ale celkově ta návštěvnost klesá". V jiném interview však prohlásil, že "celková návštěvnost mezi rokem 2014 a 2018 výrazně stoupla".

Když se ho na to koncem minulého týdne zeptalo Aktuálně.cz, ministr se nejasnosti snažil vysvětlit například tím, že prý klesá návštěvnost Šternberského paláce. Ta ale za éry Staňkem odvolaného ředitele Národní galerie Jiřího Fajta naopak každým rokem rostla.

Další Staňkovy protichůdné výroky se týkaly třeba výše jeho rozpočtu. Staněk ve dvou interview zopakoval, že ministerstvo kultury má 1,8 procenta z celkového státního rozpočtu, ve skutečnosti je však jen na 0,8 procenta.

Ministr kultury dále třeba tvrdil, že chce letos do rozpočtu dvě miliardy přidat, i když ministryně financí za ANO Alena Schillerová naopak navrhla jeho úřadu dvě miliardy korun ubrat.

Když se na rozhovor Antonína Staňka pro Aktuálně.cz uplynulou neděli ve svém diskusním pořadu otázal moderátor České televize Václav Moravec, předseda ČSSD Jan Hamáček konstatoval, že se Staněk měl na interview lépe připravit. V tu chvíli ale Staňka stále ještě hájil.

 

Právě se děje

Další zprávy