Od Sýse po odvolání ředitelů. Připomeňte si kauzy končícího ministra kultury Staňka

Kultura Kultura
15. 5. 2019 18:30
Přespříští pátek 31. května ve funkci skončí ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Dnes to potvrdil jeho stranický předseda Jan Hamáček. Ministr úřadoval necelý rok, za tu dobu vzbudil pozornost kauzami okolo vyznamenání básníka Karla Sýse, nevyznamenání režiséra Evalda Schorma a především proti sobě popudil českou i světovou odbornou veřejnost, když odvolal ředitele Národní galerie a Muzea umění Olomouc. Připomeňte si, co se okolo Staňka dělo.
Myslíme si, že Antonín Staněk plní zadání Hradu, hraje politickou hru, Miloš Zeman má s Jiřím Fajtem dlouhodobý problém, říká šéf DOXu Leoš Válka | Video: DVTV

Petice

Odvoláním ředitelů muzeí Antonín Staněk pobouřil českou kulturní veřejnost. V rozmezí několika dnů vznikly dvě petice. Ta hlavní, fungující na speciálně zřízené webové stránce Nekulturníministr.cz, do dnešního dne nasbírala přes 7000 podpisů. Mezi signatáři byli například umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar, fotograf Josef Koudelka, architektka Eva Jiřičná, režiséři Václav Marhoul a Jan Hřebejk nebo právník Jiří Přibáň.

Petici iniciovalo pražské Centrum současného umění DOX, jehož ředitel Leoš Válka opakovaně vyzval Staňka k odchodu a trval na tom, že signatáři s ministrem nebudou o ničem jednat. "Jsem přesvědčen, že ministr Staněk skončí, je zdiskreditován, jeho pozice je neudržitelná," prorokoval Válka před několika dny.

Signatáři této petice také absolvovali setkání s premiérem za ANO Andrejem Babišem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

 

Právě se děje

Další zprávy