Vydavatelství ji roky ignorovalo. Zpěvačka utekla a teď je favoritkou slavných cen

Reuters Kultura ČTK Reuters, Kultura, ČTK
25. 1. 2024 6:55
Rekordních sedm nominací na britské hudební ceny Brit Awards ve středu večer získala popová zpěvačka Raye. Oznámili to pořadatelé. Anglická média v této souvislosti připomínají nebývalý příběh mladé interpretky, jejíž talent roky ignorovalo velké vydavatelství, až prorazila na vlastní pěst pomocí sociálních sítí.
Skladba Escapism z loňského debutového alba zpěvačky Raye. Foto: Callum Walker Hutchinson | Video: Kode Production

Šestadvacetiletá rodačka z londýnské čtvrti Tooting na sebe poprvé upozornila jako hostující vokalistka v několika tanečních skladbách. Přestože odmalička zpívala v kostele a už jako teenagerka skládala písně, širší veřejnosti zůstávala spíše neznámá, píše deník Guardian.

V roce 2021 si Raye na sociální síti X, tehdy známé jako Twitter, postěžovala, že od roku 2014 má uzavřenou smlouvu s vydavatelstvím Polydor Records na čtyři desky. Firma jí ale podle jejích slov nedovolila zveřejnit ani jednu. "Mně záleží jenom na hudbě. Už mám dost toho, jak si mě někdo už zase musí dobře rozmyslet. A už mám dost toho, kolik mi to způsobuje bolesti. Tohle není byznys, tohle je osobní," napsala. Za výrok si vysloužila podporu od zpěvaček Charli XCX nebo Riny Sawayamy.

Následně se Raye ze smlouvy vyvázala, založila vlastní label a vloni na něm vydala debutové album nazvané My 21st Century Blues, mísící žánry pop, R&B a house s prvky blues nebo dancehallu.

Písně z něj se začaly šířit nejprve po sociální síti TikTok, zejména mírně zrychlený úryvek ze singlu Escapism. Uživatelé sociální sítě ho začali přidávat k vlastním videím nejen o rozchodech či milostných trablech. "Jestli to chcete slyšet, dám vám kontext / Jsem ve fakt mizerné situaci / Chlap, kterého miluju, včera řekl, že si musíme promluvit / Oznámil mi, že je mezi námi konec, takové pitomé rozhodnutí," zpívá Raye anglicky v části skladby, která na TikTtoku zlidověla. Překvapivě se přitom nejedná o refrén.

Také další skladby z jejího alba se pozvolna dostaly do hitparád. Nyní deska obdržela sedm nominací na Brit Awards. Podle britské BBC je to pro jednoho interpreta v jediném ročníku historický rekord. Dosud nejvíc, šest nominací, nasbírali před lety Robbie Williams, Craig David a skupina Gorillaz.

Raye už byla nominovaná na další britskou cenu Mercury Prize.
Raye už byla nominovaná na další britskou cenu Mercury Prize. | Foto: Reuters

Raye může získat sošku pro nejlepší album, stát se zpěvačkou roku nebo převzít ocenění pro píseň roku s Escapismem. "Úplně mě to uzemnilo. Přemohly mě emoce a zmatek, jak se tohle vůbec mohlo přihodit," reagovala zpěvačka. "Myslela jsem, že jsem v hudbě odepsaná. Ani v nejdivočejších snech mě nenapadlo, že na konci tohohle všeho budu nominovaná na sedm Brit Awards," kroutí hlavou umělkyně.

Za poslední rok vystoupila v americké televizní talkshow Stephena Colberta, na britském hudebním festivalu Glastonbury nebo ve slavné londýnské Royal Albert Hall po boku třicetičlenného sboru. Díky albu už byla také nominovaná na jinou známou cenu Mercury Prize.

Po čtyřech nominacích na známější Brit Awards tuto středu dále posbírali rapeři Central Cee a J Hus. Tři mají zpěvačka Dua Lipa nebo raperka Little Simz. Uspět může také skotské trio Young Fathers.

Sošku pro umělce roku nebo album roku překvapivě nebudou moci získat populární zpěváci Ed Sheeran, Lewis Capaldi nebo Sam Smith. Šanci na vítězství v kategorii pro rock a alternativu naopak po letech mají skupiny The Rolling Stones a Blur, které loni vydaly nová alba nazvaná Hackney Diamonds a The Ballad of Darren.

Vítězové budou známí 2. března, na galavečeru zazpívá mimo jiné Dua Lipa. Laureáty vybere více než 1300 členů hlasující akademie, uzavírá BBC.

Vybrané nominace na ceny Brit Awards 2024

Album roku
Blur - The Ballad of Darren
J Hus - Beautiful and Brutal Yard
Little Simz - No Thank You
Raye - My 21st Century Blues
Young Fathers - Heavy Heavy

Umělec roku
Arlo Parks
Central Cee
Dave
Dua Lipa
Fred Again
J Hus
Jessie Ware
Little Simz
Olivia Dean
Raye

Skupina roku
Blur
Chase and Status
Headie One & K-Trap
Jungle
Young Fathers

Objev roku
Mahalia
Olivia Dean
PinkPantheress
Raye
Yussef Dayes

Nejlepší píseň
Calvin Harris and Ellie Goulding - Miracle
Cassö, Raye and D-Block Europe - Prada
Central Cee - Let Go
Central Cee and Dave - Sprinter
Dua Lipa - Dance the Night
Ed Sheeran - Eyes Closed
J Hus - Who Told You
Kenya Grace - Strangers
Lewis Capaldi - Wish You the Best
PinkPantheress - Boy’s a Liar
Raye - Escapism
Rudimental, Charlotte Plank and Vibe Chemistry - Dancing Is Healing
Stormzy and Debbie - Firebabe
Switch Disco and Ella Henderson - React
Venbee and Goddard - Messy in Heaven

Rock/alternativa
Blur
Bring Me the Horizon
The Rolling Stones
Young Fathers
Yussef Dayes

Hip-hop/grime/rap
Casisdead
Central Cee
Dave
J Hus
Little Simz

Pop
Calvin Harris
Charli XCX
Dua Lipa
Olivia Dean
Raye

 

Právě se děje

Další zprávy