Utekl gestapu i estébákům. Zachránilo ho Německo, které předtím bombardoval

Miloš Doležal Miloš Doležal
6. 2. 2021 14:45
V podcastu Na cestě s Milošem Doležalem na svůj jedinečný životní příběh vzpomíná válečný letec a radiotelegrafista RAF Otakar Černý. Muž s pověstí nenapravitelného útěkáře.

Jeho letadlo bylo jedné červencové noci roku 1941 sestřeleno nad Nizozemskem. Posádka musela letoun opustit na padácích. Zadní střelec Jiří Mareš bohužel nepřežil. Jednadvacetiletý Otakar Černý se ale po seskoku ve tmě rychle zorientoval a několik dní se mu dařilo unikat německým patrolám.

Pak ale udělal banální chybu, když na hrázi potkal dva německé vojáky: "Zdravím je Heil Hitler a jdu dál. Vrátili se a zatkli mě. Řekli mi pak, čím jsem byl nápadný - neměl jsem bicykl a v Nizozemsku přece každý jezdí na kole. Člověk se celý život učí."

Podcast věnovaný osudům Otakara Černého si můžete poslechnout zde:

Někdo prožije život jako jasnou a rovnou čáru. Někdo má za sebou linku pořádně klikatou. Jako Otakar Černý (1919-2009), válečný letec RAF a vězeň nacistických i komunistických lágrů. S rolí pasivního zajatce se ale nikdy nesmířil. Pod nosem dokázal utéct nacistickým dozorcům i komunistickým bachařům - důmyslnými krtčími tunely i dírou ve střeše. Pomáhal povstalcům ve varšavském ghettu a účastnil se legendárního Velkého útěku ze Saganu.

Okupace 1939 zastihla Černého v Praze na letišti ve Kbelích a jeho první velký útěk směřoval z obsazené vlasti přes Polsko do Francie a následně Velké Británie. Stal se radiotelegrafistou 311. československé bombardovací perutě a létal nad třetí říši: cílem byly Berlín, Hannover, Hamburk, Brémy. Z 15 náletů na důkladně střežený německý "Mordor" se jeho posádka vždy vrátila - jednou dokonce sedali na anglické pobřeží bez vrtule a podvozku. A pak přišel ten 16., osudový.

Následovalo vláčení po německých zajateckých táborech. Na oko spořádaný a málomluvný zajatec "Oťas" Černý, který si pro zábavu konstruoval modely ze špejlí, se s pobytem za ostnatým drátem nikdy nesmířil. Dvakrát se s parťákem Josefem Bryksem pokusili utéct, dvakrát byli dopadeni.

Druhý pokus vypadal nadějně - Černý se jako krtek prosoukal tunelem vyhloubeným ze záchodu za dráty, Bryks byl vyvezen v lejtě s močůvkou. Několik měsíců se pak skrývali ve Varšavě, pracovali jako kominíci a ilegálně pomáhali podzemnímu hnutí zásobovat obyvatele židovského ghetta jídlem a zbraněmi. Byli však prozrazeni a oba skončili v nechvalně proslulém vězení Pawiak.

Následně je převezli do zajateckého tábora v Saganu a ani tam nepatřil Otakar Černý mezi zápecníky. Společně s dalšími Čechy Valentou, Dvořákem a Tondrem se aktivně účastnil příprav "Velkého útěku" internovaných spojeneckých letců - pomáhal hloubit tunel, vyrábět civilní klobouky, s německou ostrahou šmelil potřebné knoflíky.

Tunelem mělo v noci z 24. na 25. března 1944 uprchnout 200 spojeneckých letců. Pokus však skončil předčasně a německým zvěrstvem - ze 76 uprchlých leteckých důstojníků bylo na přímý rozkaz Hitlera 50 zavražděno gestapem. Černý mezi nimi nebyl, ale jako protektorátního příslušníka jej eskortovali do Prahy k výslechům na gestapo do pověstného hradčanského "Domečku".

Podruhé se v něm ocitl brzy po únoru 1948. Žil tehdy v Praze se svojí anglickou manželkou a pracoval v leteckém výzkumném ústavu. Krátce před tím, než byl zatčen StB a v jednom z prvních monstrprocesů se "zápaďáky" odsouzen ke třem letům vězení, se mu zrovna narodil syn Richard.

I z komunistického "ráje" se Černému nakonec podařilo utéct, během výkonu trestu v Dolním Jiřetíně. Z vlasti, za kterou nasazoval krk, zamířil do Německa, jež za války bombardoval. Jeden z mnohých paradoxů jeho životaběhu. Nakonec se usadil s rodinou v Anglii, ze které už prchat nikdy nemusel.

Otakar Černý dožíval svoje poslední léta v Cambridgi ve vzpomínkách na své válečné kamarády a na rodné moravsko-české končiny.

Vítejte u dokumentárního podcastu Na cestě s Milošem Doležalem. Poslechnout si jej můžete na platformách SoundCloud, Spreaker, Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Právě se děje

Další zprávy