40 nejočekávanějších filmů roku 2024: Gladiátor 2, nový Pán prstenů či druhý Joker

Kultura Kultura
Aktualizováno 6. 1. 2024 18:12
Po roce poznamenaném stávkou scenáristů i herců vsadí Hollywood na jistotu. Nejen server Variety.com v těchto dnech zveřejnil seznam nejočekávanějších filmů roku 2024. Do kin přijdou pokračování sci-fi Duna, historického Gladiátora či komiksového Jokera, další příběhy ze světa Pána prstenů, Vetřelce a Šíleného Maxe nebo v případě českých biografů novinky režisérů Jiřího Mádla a Ivana Zachariáše.
Štěpán Klán jako malý Franz Kafka, producentka Šárka Cimbalová, režisérka Agnieszka Holland a kameraman Tomasz Naumiuk.
Štěpán Klán jako malý Franz Kafka, producentka Šárka Cimbalová, režisérka Agnieszka Holland a kameraman Tomasz Naumiuk. | Foto: Michal Ureš

Kafka

Režie: Agnieszka Holland

U příležitosti nadcházejícího 100. výročí úmrtí spisovatele Franze Kafky pracuje Agnieszka Holland na celovečerním filmu, který je inspirován jeho životem. Významná polská režisérka projekt opět připravuje s českou producentkou Šárkou Cimbalovou. Natáčet bude zhruba 40 dní od dubna v Česku a Německu.

S premiérou se počítá na konec roku 2024, scénář napsal Marek Epstein. Budoucího spisovatele v dětství ztvární desetiletý Štěpán Klán. "Chtěla bych film pojmout jako jakousi koláž scén a příběhů ze života a knih Franze," avizuje Holland. "Kafka byl pro mě skutečně důležitý skoro od dětství, jako patnáctiletá jsem četla Proces a tak trochu kvůli němu jsem se rozhodla studovat v Praze," dodala v Událostech České televize absolventka režie z pražské FAMU.

V žádosti o podporu ze Státního fondu kinematografie tvůrci napsali, že film zpracuje "motivy, respektive fragmenty ze života a díla Franze Kafky kolážovou formou s aluzemi k dobovým i současným souvislostem". Fond podpořil snímek nejvyšší částkou 22 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy