Agnieszka Hollandová připravuje nový film o Franzi Kafkovi

ČTK ČTK
22. 6. 2023 19:52
Agnieszka Hollandová připravuje nový film o Franzi Kafkovi

Celovečerní hraný film o pražském německém spisovateli Franzi Kafkovi připravuje známá polská režisérka Agnieszka Hollandová. Vzniká v široké česko-německo-francouzsko-polské koprodukci, přičemž hlavním producentem je tuzemská společnost Marlene Film Production, která se podílela i na autorčině dřívějším projektu Šarlatán. Stejně jako v jeho případě film vyjde zee scénáře Marka Epsteina, oznámila producentka Šárka Cimbalová.

Podle ní si Hollandová  téma vybrala sama. Režisérka kdysi studovala na pražské FAMU a Prahu poznávala právě díky tvorbě Franze Kafky. Od narození slavného spisovatele uplyne 3. července 140 let.

Castingy se konají v Německu i Česku, podle režisérky by se na plátně mělo mluvit česky i německy, tedy tak, jak se v Praze hovořilo v době Kafkova života. Spisovatel navíc do Německa často jezdil na návštěvy přátel či do sanatorií.

V Čechách se bude točit hlavně v centru Prahy, kde Kafka postupně žil v různých bytech nebo pracoval v pojišťovně.

První část snímku začne štáb vytvářet letos, tu druhou příští rok. "Budeme točit v Čechách a díky německým fondům i v Německu. Na scénáři se ale stále ještě pracuje," uvádí producentka. Film, jenž má pracovní název Franz, získal od Státního fondu kinematografie podporu 22 miliony korun, podle Cimbalové má také podporu České televize a jeho celkový rozpočet by se měl pohybovat kolem 140 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy