40 nejočekávanějších filmů roku 2024: Gladiátor 2, nový Pán prstenů či druhý Joker

Kultura Kultura
Aktualizováno 6. 1. 2024 18:12
Po roce poznamenaném stávkou scenáristů i herců vsadí Hollywood na jistotu. Nejen server Variety.com v těchto dnech zveřejnil seznam nejočekávanějších filmů roku 2024. Do kin přijdou pokračování sci-fi Duna, historického Gladiátora či komiksového Jokera, další příběhy ze světa Pána prstenů, Vetřelce a Šíleného Maxe nebo v případě českých biografů novinky režisérů Jiřího Mádla a Ivana Zachariáše.
Snímek z natáčení Vln.
Snímek z natáčení Vln. | Foto: Jakub Plíhal

Vlny

Režie: Jiří Mádl, premiéra 15. srpna

Skutečný příběh skupiny korespondentů mezinárodní redakce Československého rozhlasu a jejich odhodlání přinášet koncem 60. let minulého století nezávislé zprávy inspiroval nový film režiséra a scenáristy Jiřího Mádla, který se bude jmenovat Vlny.

Podle agentury ČTK má vyprávět o dvou bratrech, kteří se za pražského jara musí rozhodnout, co je pro ně opravdu důležité. "Jsou naprosto rozdílní, navíc je dělí deset let. Tomáš chce zůstat v naprosté šedi, stranou všeho společenského dění, zatímco Pájova zpupnost vůči době začíná ohrožovat jejich křehkou domácnost. Vztah mezi oběma bratry je ale pilířem celého filmu. Sílu vzájemného pouta poznají ve chvíli, kdy je navzdory dramatickým okolnostem zásadní postarat se jeden o druhého a ochránit smysluplný život. I za cenu toho, že budou muset mnohé obětovat," řekl Mádl.

Hlavní roli svěřil Vojtěchovi Vodochodskému, v dalších diváci uvidí mimo jiné Stanislava Majera, Igora Bareše, Martina Hofmanna, Tomáše Maštalíra či Vojtěcha Kotka.

Sedmatřicetiletý Mádl proslul jako herec v titulech Snowboarďáci, Gympl či Děti noci. Coby režisér a scenárista debutoval roku 2014 filmem Pojedeme k moři, který byl nominován v několika kategoriích na cenu Český lev, stejně jako jeho druhý celovečerní počin Na střeše z roku 2019. Vlny jsou jeho třetím autorským projektem. Poslední noční davovou scénu štáb natočil v listopadu na Pražském hradě.

 

Právě se děje

Další zprávy