Nejlepším filmem roku je podle kritiků černá komedie Přišla v noci, uspěl i Roden

ČTK Kultura ČTK, Kultura
3. 2. 2024 22:08
Nejlepším filmem roku 2023 je podle českých kritiků černá komedie Přišla v noci od režisérů Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara. Obdržel i cenu za režii a sošku pro nejlepší herečku, kterou získala Simona Peková za roli matky Valerie. Slavnostní vyhlášení Cen české filmové kritiky se konalo v pražském prostoru Archa+, dříve známém jako Divadlo Archa.

Přišla v noci je společným režijním dílem Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara. Vypráví o svérázné šedesátnici Valerii, která vtrhne do života svého syna a jeho přítelkyně. Snímek proměnil tři z pěti nominací. Tvůrci při přebírání poděkovali celému týmu, který se na projektu podílel.

V hlavní kategorii Nejlepší film hororově laděná komedie porazila rodinný animovaný snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo od Filipa Pošivače. Třetí nominované bylo historické drama Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka.

Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo byl oceněn dvakrát, a to za audiovizuální počin a stal se i objevem roku. Loutkový snímek vypráví o Tondovi, jehož tělo svítí, jeho rodičích a kamarádce Slávce, která se přistěhuje do podivuhodného domu.

Cena pro Nellis a Rodena

Nejlepší scénář měl v roce 2023 podle kritiků film Němá tajemství, drama s kriminální zápletkou o ženách kolem jednoho muže napsala Alice Nellis. Cenu za nejlepší herecký výkon získal Karel Roden za roli právníka a exekutora, jehož matka ve snímku Tancuj Matyldo bojuje s Alzheimerovou chorobou.

Nejlepším dokumentem je podle kritiků dokumentární Světloplachost Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka. Slovenští tvůrci ji natočili v české koprodukci v charkovském metru během ruské invaze. Krátkým filmem roku se stala Electra, kterou natočila Darja Kaščejeva. Půlhodinový snímek představuje variaci na příběh antické Elektry a Elektřina komplexu.

Český lev v březnu

V kategorii Mimo kino zvítězila minisérie #annaismissing režiséra Pavla Soukupa a scenáristky Lucie Kryzové, která patří do programu videotéky Voyo. Vypráví o online kultuře a rizicích s ní spojených.

V sobotu 9. března se veřejnost dozví také výsledky soutěže Český lev, jejíž pořadatelé předají ceny v pražském Rudolfinu. Držitele sošek bude mezi 26 tituly vybírat Česká filmová a televizní akademie.

Snímek Přišla v noci má na Českého lva za loňský rok osm nominací. Nejvíc, celkem 15, jich získal film Bratři.

Video: Trailer z filmu Přišla v noci

Film Přišla v noci vypráví o třicátnících Jirkovi a Anetě, jimž do života vstoupí nezvaná návštěva v podobě Jirkovy matky. | Video: Artcam Films
 

Právě se děje

Další zprávy