Nastal osmičkový rok. Kam vyrazit na výstavy, které se mu budou věnovat? Tady je přehled

Hana Slívová Hana Slívová
1. 1. 2018 6:30
Během roku 2018 si bude řada tuzemských galerií, muzeí a dalších institucí připomínat sto let od založení samostatného Československa, ale také například padesát let od okupace vojsky Varšavské smlouvy nebo výročí třicetileté války. Tady je základní přehled výstavních akcí, které se chystají.
Foto: Muzeum umění Olomouc

Rozlomená doba. Mezi úzkostí a slastí (Zrod soudobého Středoevropana 1908-1928)

Olomouc, Muzeum umění
20. 9. 2018 - 27. 1. 2019

Rozpad Rakouska-Uherska v roce 1918 a vznik nových státních útvarů se podstatně dotkl života jeho obyvatel a odrazil se také ve výtvarném umění. "Ovlivnil komunikaci umělců, zasáhl do jejich lidských a politických postojů, podílel se na proměně námětů a zrodu nových formálních přístupů," říká kurátor Karel Srp. 

Výstava Rozlomená doba se zaměří na zdroje a projevy této proměny v období zahrnujícím závěrečné desetiletí Rakouska-Uherska a úvodní desetiletí nástupnických států. Uvnitř proměňujícího se společenského dění v Rakousku-Uhersku a následně v Československu, Maďarsku, Rakousku, Polsku a Jugoslávii se rozestřela hustá síť kontaktů, vytvářená samotnými umělci. Propojovala jednotlivá ohniska moderního umění; spolupráce se uskutečňovala prostřednictvím putovních výstav a nejrůznějších časopisů.

 

Právě se děje

Další zprávy