Nastal osmičkový rok. Kam vyrazit na výstavy, které se mu budou věnovat? Tady je přehled

Hana Slívová Hana Slívová
1. 1. 2018 6:30
Během roku 2018 si bude řada tuzemských galerií, muzeí a dalších institucí připomínat sto let od založení samostatného Československa, ale také například padesát let od okupace vojsky Varšavské smlouvy nebo výročí třicetileté války. Tady je základní přehled výstavních akcí, které se chystají.
Foto: Západočeská galerie

Rok 1918 a umění v Plzni. Československá samostatnost v historii plzeňského uměleckého života 1914–1928

Plzeň, Západočeská galerie, síň 13
7. 9. - 4. 11. 2018

Výstava přiblíží situaci regionálního uměleckého života v souvislostech vzniku samostatného československého státu prostřednictvím uměleckých děl, plzeňských kulturních časopisů, dokumentů a fotografií spojených s národní kulturou a vznikem republiky.

Na výstavě budou k vidění práce Antonína Doležala, F. V. Eisenreicha, Emila Filly, Josefa Hodka, Jana Konůpka, J. D. Krajíčka, Bohumila Krse, Adolfa Liebschera, Josefa Mánese, Josefa Mandal, Aloise Moravce, Jaroslava Krátkého, Františka Muziky, Václava Patzaka, Františka Pořického, Josefa Skupy, Václava Špály či Otokara Waltera.

Plzeň bude oslavovat osmičkový rok ve velkém, fanoušci kultury se dále mohou těšit na operu Prodaná nevěsta (pod širým nebem na náměstí Republiky) nebo na vystavení originálu hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka s textem české hymny. Chystá se i výstava Pracovna republiky - Architektura Plzně v letech 1918 - 1938.

 

Právě se děje

Další zprávy