Nastal osmičkový rok. Kam vyrazit na výstavy, které se mu budou věnovat? Tady je přehled

Hana Slívová Hana Slívová
1. 1. 2018 6:30
Během roku 2018 si bude řada tuzemských galerií, muzeí a dalších institucí připomínat sto let od založení samostatného Československa, ale také například padesát let od okupace vojsky Varšavské smlouvy nebo výročí třicetileté války. Tady je základní přehled výstavních akcí, které se chystají.
Foto: Západočeská galerie

Rok 1968 a umění v Československu

Plzeň, Západočeská galerie, Masné krámy
20. 6. - 16. 9. 2018

"Výstava je soustředěna na léta 1966 až 1973, ve kterých je dobře vidět, jak se domácí umění emancipovalo a začalo se sebevědomě zapojovat do mezinárodních struktur umělecké scény," říká o chystané výstavě kurátorka Petra Kočová.

Tehdejší umění podle ní předjímalo nebo reagovalo na všechna důležitá témata a přístupy - novou geometrii, figuraci, konceptuální umění a akci. Výstava samozřejmě představí i umění, které reagovalo na vstup okupačních vojsk do Československa. 

Mezi výtvarníky zastoupenými na výstavě budou Jiří Kolář, Jitka a Květa Válovy, Rudolf Volráb, Václav Boštík, Věra Janoušková, Jiří Načeradský, Eduard Ovčáček, Jan Zrzavý, František Janoušek, Alena Koenigsmarková, Stanislav Bukovský, Stanislav Kolíbal, Eva Kmentová, Ivan Steiger, Vladimír Jiránek. Vystavené budou i dokumentární fotky a filmy.

 

Právě se děje

Další zprávy