Eco, Zubov i Tolkien: 22 knižních tipů na léto

Boris Hokr Boris Hokr
Aktualizováno 27. 7. 2015 18:29
Léto je časem odpočinku, kdy jako čtenáři upřednostňujeme oddechovky, vracíme se k oblíbeným autorům nebo se necháváme knihami zcela pohltit. Boris Hokr vybral 22 tipů právě na takovéto tituly.

Juraj Červenák: Železný půlměsíc

Knihy na léto
Knihy na léto | Foto: Broklion

Léto 1663. Osmanská říše sahá až k Dunaji. Mírová rokování selhala a k pohraniční Ostřihomi přitáhlo obrovské turecké vojsko pod velením samotného velkovezíra. Má v plánu znovu se obořit na Vídeň, ale v cestě mu stojí moderní, dokonale vyzbrojená hornouherská pevnost Újvár - Nové Zámky.

"Juraj Červenák sice začínal jako autor hrdinské fantasy, ale jeho Železný půlměsíc je už ryzím historickým románem. Perfektně vykreslené prostředí, cit pro detail i ten nejšťavnatější jazyk vojáků i učenců svého věku a obří konflikt, který hrozí smést celé Podunají. A do toho všeho kapitán Báthory – velký hrdina, který konečně nalezl ztraceného syna, ale který je místo zaslouženého odpočinku opět chycen ve víru událostí. Pokud máte slabost pro sorbety, jehněčí kebaby a propracované bitevní scény, nemůžete Železný půlměsíc minout."

Rozhovor s autorem si přečtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy