Literární cenu Knižního klubu získal Jiří B. Mayer za trans příběh z dětského domova

ČTK ČTK
5. 9. 2024 20:11
Laureátem 29. ročníku Literární ceny Knižního klubu se stal Jiří B. Mayer s knihou Závojnatky. Tento rukopis se prosadil v konkurenci 127 zaslaných prací. Odměnou vítězi je vydání prózy pod nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 tisíc korun a skleněná plastika ve tvaru otevřené knihy. Držitele ceny pro autory dosud nevydaných textů pořadatelé vyhlásili v pražském Kaiserštejnském paláci.
Vítěz ceny Jiří B. Mayer.
Vítěz ceny Jiří B. Mayer. | Foto: ČTK

S nadhledem i humorem podaný příběh popisuje život Ferdy z dětského domova, který se dostal do pěstounské rodiny. Zpočátku miluje více zvířata než lidi a realita je pro něj stále noční můrou. Schovává se ve vlastním světě příběhů, kde může být někým jiným, klidně i dívkou. Rád se převléká do ženských šatů, avšak operací si jistý není. Ve škole kvůli své jinakosti zažívá šikanu. Pak se ale objeví o pár let starší Jakub. Jejich kamarádství se postupně proměňuje v hluboký partnerský vztah, který přečká mnohé karamboly, včetně Ferdových experimentů s opačným pohlavím.

Jiří B. Mayer v rodném Děčíně vystudoval Střední zahradnickou a zemědělskou školu A. E. Komerse, kam ho zavedla láska ke zvířatům. Vztah k literatuře a češtině ho pak přivedl na katedru bohemistiky při Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Poté zamířil do Prahy, kde se věnoval několika profesím. Coby knihkupec si dodal odvahy a po 20 letech váhání vykročil vstříc svému snu - stát se spisovatelem.

Literární cena Knižního klubu je v českém prostředí ojedinělá tím, že se nezaměřuje na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy. Díla vydaná díky tomuto ocenění dosáhla literárních i komerčních úspěchů. Například romány Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause a Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové získaly Magnesii Literu v kategorii Objev roku. Tapetář Emy Labudové byl na tuto cenu nominován.

 

Právě se děje

Další zprávy