Praha ji nechtěla. V Miláně teď pěvkyně Nětrebková zahájila sezonu La Scaly

Reuters ČTK Kultura Reuters, ČTK, Kultura, APA
7. 12. 2023 19:00
Operou Don Carlo skladatele Giuseppa Verdiho ve čtvrtek večer slavnostně zahájila sezonu milánská La Scala, jeden z nejslavnějších operních domů světa. V inscenaci účinkovala ruská sopranistka Anna Nětrebková, kterou naopak Praha či New York odmítly kvůli její příchylnosti ke Kremlu.
Zahájení sezony milánské La Scaly s Verdiho operou Don Carlo bude vysílat také Česká televize. Foto: Marco Brescia & Rudy Amisano | Video: Teatro alla Scala

Zahajovací galavečer mohli sledovat také čeští diváci na stanici ČT art. Akce se neobešla bez rozruchu. Podle agentury APA před operním domem demonstrovali propalestinští aktivisté, kteří drželi transparenty s nápisy "Zastavte genocidu v Gaze" a zapalovali dýmovnice. Jiní protestovali proti vysokým cenám energií a nájemného. "Konec válkám, luxusu a kapitalismu," skandovali. Jistá Ukrajinka vyjádřila nesouhlas s tím, že v La Scale zpívá Ruska Nětrebková.

Hlavní program večera, opera Don Carlo z roku 1884, vznikla na motivy stejnojmenného dramatu německého básníka a dramatika Friedricha Schillera. Pojednává o španělském králi Filipovi II. a jeho synovi, kteří oba usilují o tutéž ženu, Alžbětu z Valois. Opera někdy uváděná také pod názvem Don Carlos se odehrává v 16. století, režisér Lluís Pasqual v ní však spatřuje možné paralely se současností. "Lidé vynalezli dvě strašné věci: náboženství a nacionalismus," naznačil před premiérou.

Zahájení sezony La Scaly patří v Itálii k nejsledovanějším společenským událostem roku, pravidelně se ho účastní špičky politiky i byznysu. Letos měli místní o důvod víc slavit, neboť ve středu byl italský operní zpěv zařazen na seznam nehmotného dědictví OSN. Publikum to ve čtvrtek ocenilo potleskem.

Některé dámy si do La Scaly oblékly červené róby na znamení protestu proti sérii vražd žen, která v posledních týdnech otřásla italskou veřejností. Jiní diváci měli na obličeji nakreslené rudé čáry. Podle italských úřadů bylo letos v zemi zavražděno 109 žen, 58 z nich rukou partnera nebo bývalého partnera.

Z politických špiček letos do Milána výjimečně nepřijeli ani předsedkyně vlády Giorgia Meloniová, ani prezident Sergio Mattarella. Dorazili nicméně italský vicepremiér Matteo Salvini, španělský režisér Pedro Almodóvar nebo francouzský herec Louis Garrel. "A prezident Mattarella slíbil, že dorazí příští rok," ubezpečoval intendant opery Dominique Meyer.

Anna Nětrebková jako Alžběta z Valois v milánské inscenaci Dona Carla.
Anna Nětrebková jako Alžběta z Valois v milánské inscenaci Dona Carla. | Foto: Marco Brescia & Rudy Amisano

Jeho budoucnost v La Scale je nejistá. Osmašedesátiletému francouzskému manažerovi, který dříve vedl opery v Paříži a Lausanne, vyprší smlouva v roce 2025 a dosud mu nebyla prodloužena. "Jsem La Scale plně oddán. To divadlo miluji. Myslím, že jsem tu odvedl dobrou práci," odpověděl Meyer na dotaz novinářů, zda bude ve funkci pokračovat.

Dirigent Riccardo Chailly pro čtvrteční večer vybral tu verzi Dona Carla, kterou Verdi v roce 1884 vytvořil přímo pro La Scalu a jež čítá čtyři dějství oproti pěti z takzvané pařížské verze. "Don Carlo je Verdiho Bible," přirovnává dirigent, podle nějž se jedná o autorovo nejvýznamnější dílo. Chailly bude ve čtvrtek řídit orchestr i sbor.

Filipa II. zpíval italský basista Michele Pertusi, jeho syna ztvárnil tenorista Francesco Meli, Alžbětu z Valois pak zpodobnila ruská sopranistka Anna Nětrebková. Ta od začátku loňské ruské invaze na Ukrajinu pozbyla několik angažmá v Evropě i USA, protože se odmítla distancovat od ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého předtím roky podporovala.

Praha letos zrušila plánovaný koncert Nětrebkové v Obecním domě. Jeho šéf Vlastimil Ježek a pořadatelka akce Alena Kunertová z agentury Nachtigall Artists oznámili, že se na tom dohodli společně. Nětrebková však řekla ruské BBC, že rozhodnutí bylo učiněno pod politickým tlakem, a postěžovala si na cenzuru.

"Anna Nětrebková je zklamaná tím, že nesouhlasící menšina připravila 1300 majitelů vstupenek o možnost uplatnit svou demokratickou volbu," uvedla tehdy pěvkyně.

Ta podobně jako v Praze nesmí účinkovat například v newyorské Metropolitní opeře, zatímco ve Vídni, Paříži či Miláně zpívá dál. Právě intendant milánské opery Dominique Meyer patří k těm, kdo už přes rok lobbují za co nejrychlejší návrat Nětrebkové na západní pódia.

"Nepodporuji ani hon na čarodějnice, ani volání po bojkotu ruského umění. Když čtu Puškina, necítím potřebu se u toho schovávat," zdůvodnil letos Meyer, proč angažoval Nětrebkovou do sledovaného zahájení sezony La Scaly.

Podle něj už pěvkyně válku odsoudila a další opatření, jako žádat od ní výslovný distanc od Putina, nejsou potřeba. "Není dobré stavět lidi do takových psychologických situací," dodal intendant.

Politické kontroverze provázely také loňské zahájení sezony La Scaly, při němž zazněla opera Boris Godunov ruského skladatele Modesta Petroviče Musorgského. Volbu kritizoval ukrajinský konzul. Intendant Meyer argumentoval tím, že přípravy trvaly několik let a inscenace nepropaguje ani Rusko, ani jeho pokračující válku na Ukrajině.

La Scala novou sezonu tradičně zahajuje 7. prosince, na den svatého Ambrože, patrona Milána. Vstupenky na čtvrteční představení letos stály až 3000 eur, v přepočtu téměř 73 tisíc korun, a byly vyprodané za několik hodin, doplňuje agentura APA.

V příštích měsících La Scala uvede 14 oper, devět baletů a bezpočet koncertů. U příležitosti 100. výročí úmrtí Giacoma Pucciniho příští rok chystá mimořádný koncert Anny Nětrebkové a německého tenoristy Jonase Kaufmanna.

Milánský operní dům funguje od roku 1778. Patří k nejznámějším kulturním institucím v Itálii. S jeho orchestrem se příští rok setkají také čeští posluchači, až Filarmonica della Scala s dirigentem Riccardem Chaillym vystoupí na festivalu Pražské jaro.

 

Právě se děje

Další zprávy