Firkušného festival zahájí klavírista Schiff s tajným českým programem

ČTK ČTK
26. 8. 2024 18:11
S tajným výběrem z děl českých autorů zahájí 2. listopadu v pražském Rudolfinu letošní ročník Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného sir András Schiff. Jeden z nejznámějších současných pianistů se rozhodl, že přesný program prozradí až v sále.
Sir András Schiff je v české hudbě jako doma, dlouho se přátelil například s členy Panochova kvarteta.
Sir András Schiff je v české hudbě jako doma, dlouho se přátelil například s členy Panochova kvarteta. | Foto: Nadja Sjostrom

12. ročník festivalu, jejž pořádá Pražské jaro, uvede do 9. listopadu pět koncertů. Uskuteční se uskuteční v Dvořákově síni Rudolfina a Sále Bohuslava Martinů na pražské HAMU.

"Je pro mě mnohem spontánnější program oznámit na místě a díla osobně představit. Tím vzniká spojení s publikem," vysvětluje sedmdesátiletý britský klavírista a dirigent, v Budapešti narozený sir András Schiff. "Jsme spolu v sále proto, abychom společně něco prožili. Musíme si vzájemně důvěřovat a respektovat se. Posluchači by mi měli věřit, že uvedu jen ta nejlepší díla, připravená tak dobře, jak jen to je možné. Já na oplátku spoléhám na citlivost a důvtip svého publika. Takto - a existují i jiné cesty - můžeme zažívat koncerty nově a nekonvenčně," dodává.

Hned následující den, tedy 3. listopadu, vystoupí jihokorejská klavíristka Chloe Či-jeong Mun. Vítězka mnoha mezinárodních soutěží byla zařazena do Schiffova mentorského programu Building Bridges, podporujícího klavíristy a klavíristky na počátku umělecké dráhy. V Praze zahraje díla Fryderyka Chopina, Clauda Debussyho, Josepha Haydna a Franze Schuberta. Následovat bude setkání s ní a Schiffem v Sále Martinů.

Pět nástrojů na jednom pódiu, od cembala přes hammerklavier po moderní klavír, slibuje na svém koncertu 5. listopadu Alexander Melnikov. Absolvent Moskevské konzervatoře uvede díla Johanna Sebastiana Bacha, Carla Philippa Emanuela Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta, Felixe Mendelssohn-Bartholdyho, Fryderyka Chopina, Alexandra Nikolajeviče Skrjabina a Alfreda Schnittkeho.

Slavné skladby Bedřicha Smetany pro dvě, čtyři, šest a osm rukou zazní 7. listopadu v Rudolfinu na večeru nazvaném Ivo Kahánek a jeho žáci. S předním českým klavíristou vystoupí Anna Gaálová, Pavol Praženica a Matouš Zukal.

Firkušného festival pak 9. listopadu zakončí uznávaný interpret francouzské hudby Jean-Efflam Bavouzet. Na svém prvním recitálu v Česku propojí tvorbu zakladatele hudebního impresionismu Clauda Debussyho s oblíbenými dětskými scénami Roberta Schumanna a ukázkou z klavírní tvorby Karlheinze Stockhausena, ústřední postavy poválečné avantgardy.

Festival je pojmenován po Rudolfu Firkušném, který žil v letech 1912 až 1994. Byl jedním z nejslavnějších českých pianistů minulého století a stal se také inspirací pro mnoho skladatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy