Prestižní německé hudební ceny získali Jakub Hrůša i cembalista Esfahani

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 6. 2023 21:31
Český dirigent Jakub Hrůša získal prestižní německou hudební cenu Opus Klassik v kategorii Dirigent roku. Porota jej vyznamenala za nahrávku hudby Hanse Rotta, Gustava Mahlera a Antona Brucknera, kterou pořídil s Bamberskými symfoniky. Uspěl také v Česku žijící íránský cembalista Mahan Esfahani, žák Zuzany Růžičkové.
Jakub Hrůša se stal dirigentem roku.
Jakub Hrůša se stal dirigentem roku. | Foto: Ian Ehm

Vítězové sošky převezmou 8. října v Berlíně. "Je mi ctí ocitnout se na seznamu nositelů ceny Opus Klassik, mezi kterými je tolik skvělých hudebních osobností," okomentoval vítězství Hrůša.

Jeho oceněné CD obsahuje Symfonii č. 1 E dur od Hanse Rotta, což byl rakouský skladatel a varhaník z 19. století, dále skladbu Blumine od Gustava Mahlera a Symfonické preludium Antona Brucknera. Už před časem za tuto nahrávku Hrůša získal cenu International Classical Music Award v kategorii Symfonická hudba.

Jedenačtyřicetiletý brněnský rodák, který je momentálně šéfdirigentem Bamberských symfoniků a roku 2025 nastoupí jako hudební ředitel londýnské Královské opery v Covent Garden, byl ve stejné kategorii nominován na cenu Opus Klassik i za nahrávku Liebestod s hudbou Wagnera, Mahlera a Strausse. I ta vznikla ve spolupráci s Bamberskými symfoniky.

Mezi letošní vítěze ocenění Opus Klassik patří také devětatřicetiletý íránsko-americký cembalista Mahan Esfahani, žák dnes již nežijící Zuzany Růžičkové, který se usídlil v Česku. Ocenění získal za nahrávku cembalových koncertů Bohuslava Martinů, Hanse Krásy a Viktora Kalabise, kterou pořídil se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod vedením Alexandra Liebreicha.

Pěvcem roku se na cenách Opus Klassik stal polský kontratenorista Jakub Józef Orliński, ocenění pro nejlepší pěvkyni si odnáší Asmik Grigorian z Litvy. Nejlepším instrumentalistou porota vyhlásila klavíristu Víkingura Ólafssona, který minulý měsíc vystoupil na festivalu Pražské jaro.

Německé ceny pro osobnosti a počiny v oboru klasické hudby Opus Klassik jsou udělovány v 27 kategoriích. Odborná porota složená z recenzentů, zástupců nahrávacího průmyslu a uměleckých osobností vybírá z nahrávek, které jsou v distribuci na německém trhu a zároveň zaznamenaly výrazné ohlasy v prestižních odborných periodikách.

 

Právě se děje

Další zprávy