Pražské jaro zahájí orchestr z Bamberku, přijedou Faustová i Francouzi

Kultura Kultura
14. 11. 2018 13:05
Kompletní provedení Bachových houslových sonát a partit v podání Isabelle Faustové, evropskou premiéru díla Miroslava Srnky či koncert Bamberských symfoniků pod taktovkou Jakuba Hrůši uvede příští ročník festivalu Pražské jaro. Program zveřejnil včera, prodej vstupenek bude zahájen ve středu 12. prosince dopoledne. Vybíráme deset koncertů, které stojí za povšimnutí.
Šéfdirigent italského orchestru Antonio Pappano se sólistkou Lisou Batiašvili.
Šéfdirigent italského orchestru Antonio Pappano se sólistkou Lisou Batiašvili. | Foto: Musacchio & Ianniello

Orchestr Národní akademie Svaté Cecílie

17. května, Obecní dům

K vrcholům letošního festivalu bude patřit vystoupení prestižního Orchestru Národní akademie Svaté Cecílie pod vedením svého šéfdirigenta Antonia Pappana. Ten s orchestrem prvně pracoval roku 2004. "Vede ho k nejvyšším metám, koncertům i nahrávkám, stejně tak ale dbá, aby objednávali a uváděli soudobé skladby," napsala o jejich spolupráci muzikoložka Anna Šerých.

"Předchůdci mi soubor zanechali v dobrém technickém stavu. Ale přišlo mi, že hudebníci jsou příliš opatrní. Chtěl jsem probořit hráze a s trochu větším temperamentem se vrátit k typicky italskému způsobu hry, který podle mě vždy souvisel se zpěvem," vylíčil před časem Hospodářským novinám Pappano, který orchestr dovedl k ceně Gramophone za nahrávku Rossiniho Stabat Mater a ke Classical Brit Award za Verdiho Requiem.

Na Pražském jaru 2019 uvedou Musorgského fantazii Noc na Lysé hoře, Bartókův Koncert pro housle a orchestr č. 1, jejž zahraje Gruzínka Lisa Batiašvili, a Šeherezádu od Nikolaje Rimského-Korsakova.

 

Právě se děje

Další zprávy