Pražské jaro zahájí orchestr z Bamberku, přijedou Faustová i Francouzi

Kultura Kultura
14. 11. 2018 13:05
Kompletní provedení Bachových houslových sonát a partit v podání Isabelle Faustové, evropskou premiéru díla Miroslava Srnky či koncert Bamberských symfoniků pod taktovkou Jakuba Hrůši uvede příští ročník festivalu Pražské jaro. Program zveřejnil včera, prodej vstupenek bude zahájen ve středu 12. prosince dopoledne. Vybíráme deset koncertů, které stojí za povšimnutí.
Orpheus Chamber Orchestra nemá dirigenta, na vedení se kolektivně podílejí muzikanti.
Orpheus Chamber Orchestra nemá dirigenta, na vedení se kolektivně podílejí muzikanti. | Foto: Ken Nahoum

Orpheus Chamber Orchestra

21. května, Rudolfinum

Newyorský komorní orchestr vznikl roku 1972, získal několik cen Grammy a na jeho objednávku vznikly desítky původních skladeb. Charakteristické pro těleso je, že vystupuje bez šéfdirigenta, na vedení se kolektivně podílejí všichni muzikanti. "Niternost a vřelost charakteristická pro komorní ansámbly se v něm snoubí se sytostí velkých orchestrů," avizují pořadatelé Pražského jara.

Orpheus Chamber Orchestra také spolupracoval s mnoha hudebníky přesahujícími svět klasické hudby, například s jazzovým klavíristou Bradem Mehldauem nebo saxofonistou Waynem Shorterem, který ho využil na svých dvou posledních nahrávkách.

Na příštím Pražském jaru, jejž navštíví už pošesté, těleso uvede skladbu současné americké houslistky Jessie Montgomeryové nazvanou Záznamy z mizejícího města a Koncert pro klavír a orchestr č. 1 Mendelssohna-Bartholdyho . Sólistou bude teprve třiadvacetiletý kanadský klavírista polského původu Jan Lisiecki, který na Pražském jaru debutoval vloni. Večer uzavře Symfonie č. 4 Mendelssohna-Bartholdyho.

 

Právě se děje

Další zprávy