Klasická hudba do karantény: Co zdarma streamují Berlín, Vídeň nebo Met

Boris Klepal Boris Klepal
15. 3. 2020 13:33
Pandemie koronaviru vyvolala solidaritu v uměleckých institucích, jejichž činnost ve většině Evropy byla ukončena prakticky ze dne na den. Velké organizace se nyní snaží vytvořit nouzová řešení pro ty, kterým živé umění chybí. Berlínská filharmonie, Vídeňská a Bavorská státní opera či newyorská Met dočasně a zdarma otevírají archivy. Vybíráme z nabídky koncertů a oper ve špičkové kvalitě.
Wagnerovo Rýnské zlato v podání Vídeňské státní opery. | Video: Wiener Staatsoper

Vídeňská státní opera: zavřeno, ale hraje se denně

Je těžké vcítit se v současné době do situace divadla, které muselo zavřít, ačkoliv za normálních okolností hraje takřka denně pro více než 2000 návštěvníků a mívá vyprodáno. Vídeňská státní opera ale také občas vysílá svá představení on-line a současnou krizovou situaci kompenzuje příznivcům nabídkou přenosů zdarma.

Od neděle 15. března se rozbíhá série každodenních streamů v rámci projektu Wiener Staatsoper Live at Home. Jako první je v nabídce už od nedělních 17 hodin Rýnské zlato, ke kterému se do 28. března připojí i další části tetralogie skladatele Richarda Wagnera Prsten Nibelungův: Valkýra, Siegfried a Soumrak bohů.

Vídeňská státní opera nabízí on-line průřez svým základním repertoárem, do něhož patří Verdiho komedie Falstaff, Pucciniho politický krvák Tosca, ale také opera Tři sestry. Podle Čechovova dramatu ji napsal skladatel Peter Eötvös a jedná se o jednu z nejúspěšnějších oper současnosti.

Na obdivovatele Mozarta čeká 27. března Figarova svatba s Adamem Plachetkou v titulní roli. Nabídka streamů zdarma z Vídeňské státní opery trvá prozatím do 2. dubna, kdy ji uzavírá balet Peer Gynt. Celý program je zde.

 

Právě se děje

Další zprávy