Klasická hudba do karantény: Co zdarma streamují Berlín, Vídeň nebo Met

Boris Klepal Boris Klepal
15. 3. 2020 13:33
Pandemie koronaviru vyvolala solidaritu v uměleckých institucích, jejichž činnost ve většině Evropy byla ukončena prakticky ze dne na den. Velké organizace se nyní snaží vytvořit nouzová řešení pro ty, kterým živé umění chybí. Berlínská filharmonie, Vídeňská a Bavorská státní opera či newyorská Met dočasně a zdarma otevírají archivy. Vybíráme z nabídky koncertů a oper ve špičkové kvalitě.
Jakub Hrůša diriguje Dvořákovu koncertní předehru Othello. | Video: Berliner Philharmoniker

Jakub Hrůša: Tajemství času a lidská dramata

Vloni v prosinci Jakub Hrůša dirigoval svůj druhý program s Berlínskými filharmoniky, do kterého zařadil několik symfonických dramat. Hned na prvním místě ale provedl Mysterium času od Miloslava Kabeláče - českého skladatele, jehož symfonické dílo ještě pořád čeká na velký průlom do koncertních sálů. Základní práci na tom odvedl Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Markem Ivanovićem, když natočil komplet Kabeláčových symfonií na CD.

Mysterium času je patrně nejhranějším autorovým dílem i díky tomu, že jej do svého kmenového repertoáru pojal Jakub Hrůša a podle jeho slov skladbu nadšeně přijímají publikum i hudebníci v orchestrech. Na oblibě Mysteria času se podílí také jistá prostota melodických útvarů, ze kterých skladatel vystavěl ohromující celek.

Na Hrůšově koncertě dále znějí Dvořákova koncertní předehra Othello, Smrt Kleopatry podle Hectora Berlioze i suita z Bartókovy pantomimy Podivuhodný mandarin. Všechny skladby mají silný dramatický náboj - v případě Kleopatřiny smrti vyjádřený přímo zpívaným textem, v dalších dvou dílech výhradně hudbou.

 

Právě se děje

Další zprávy