Terminátor se mu zdál jako noční můra. Cameron v boji s Hollywoodem stále vítězí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
16. 8. 2024 13:12
Pouze snímky Stevena Spielberga v součtu utržily víc, ten na to ale také potřeboval o poznání více titulů. James Cameron, který tento pátek slaví 70. narozeniny, je komerčně nejúspěšnějším hollywoodským režisérem všech dob, takřka synonymem termínu blockbuster. Natočil tři ze šesti nejvýdělečnějších filmů: oba díly sci-fi Avatar i drama Titanic.
Arnold Schwarzenegger v Terminátorovi 2.
Arnold Schwarzenegger v Terminátorovi 2. | Foto: Tri-Star Pictures

Nejslavnější pokračování všech dob?

Čas ho opředl mnoha superlativy. Nejlepší pokračování všech dob. Nejlepší sci-fi všech dob. Nejlepší akční film všech dob. Jsou to jen škatulky, ale Terminátor 2: Den zúčtování z roku 1991 měl skutečně obrovský vliv.

Z drobné digitální scény v závěru Propasti se stal jeden z hlavních taháků Cameronova dalšího snímku. Poprvé byly 3D technologie vystavené na odiv coby realisticky působící filmařský prostředek, nikoli jako trik či kuriozita, ale opravdu plnohodnotná součást díla umocňující celkový účinek.

Možná měli režisér Cameron a představitel hlavní role Arnold Schwarzenegger štěstí, že se museli se studii dlouhé roky handrkovat o práva na tuto sérii, a tak pokračování Terminátora vzniklo až v roce 1991.

 

Právě se děje

Další zprávy