Jak oxfordský profesor Tolkien stvořil Pána prstenů. Nacistům vydání Hobita odmítl

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
1. 9. 2023 12:13
Položil základy moderní fantasy. Tuto sobotu 2. září uplyne 50 let od smrti oxfordského profesora anglické literatury Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Autor Hobita a knižní trilogie Pán prstenů způsobil, že se z fantasy stal samostatný žánr. Dodnes bývá definován podle toho, nakolik spisovatelé kráčejí v jeho šlépějích a do jaké míry se odklánějí.
Nacistické polovojenské jednotky SA při protižidovské Křišťálové noci 1938 v Berlíně.
Nacistické polovojenské jednotky SA při protižidovské Křišťálové noci 1938 v Berlíně. | Foto: ČTK

Sauron nebyl Hitler

Trilogie Pán prstenů následovala až po druhé světové válce. Mnozí si tak mysleli, že inspirací pro temného pána Saurona byl Adolf Hitler. Přitom jeho podobu ovlivnila fikce, konkrétně knihy, které Tolkien četl jako chlapec, především historický román Černý Douglas z 18. století od S. R. Crocketta. Jeho ústřední padouch Gilles de Retz byl napsán podle skutečného francouzského rytíře, odsouzeného vraha dětí. Crockettův zlosyn uctíval ďábla a spolčoval se s čarodějnicí schopnou měnit podoby či s vlčí smečkou, ne nepodobnou Sauronovým vrrkům.

Přesto měla Středozem s nacisty společného víc, než by si asi její stvořitel přál: stála na nordických a germánských základech. Sám Tolkien ale Hitlerem a jeho ideologií pohrdal. Když chtěli Němci v roce 1938 vydat Hobita, berlínský nakladatel žádal, aby spisovatel potvrdil svůj árijský původ. Tolkien odepsal, že Árijci byly indoíránské kmeny pocházející z Indie a Blízkého východu. "Pokud tomu dobře rozumím, že chcete zjistit, zda jsem židovského původu," uzavřel tehdy svůj dopis, "pak mohu pouze odvětit, jak mě mrzí, že zřejmě nemám žádné předky pocházející z tohoto nadaného lidu".

Po této odpovědi Hobit v nacistickém Německu samozřejmě nevyšel. Tamní čtenáři se jej dočkali až koncem 50. let.

 

Právě se děje

Další zprávy