Jak oxfordský profesor Tolkien stvořil Pána prstenů. Nacistům vydání Hobita odmítl

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
1. 9. 2023 12:13
Položil základy moderní fantasy. Tuto sobotu 2. září uplyne 50 let od smrti oxfordského profesora anglické literatury Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Autor Hobita a knižní trilogie Pán prstenů způsobil, že se z fantasy stal samostatný žánr. Dodnes bývá definován podle toho, nakolik spisovatelé kráčejí v jeho šlépějích a do jaké míry se odklánějí.
Detail z vánoční pohlednice rodiny Tolkienových z Bloemfonteinu, 1892.
Detail z vánoční pohlednice rodiny Tolkienových z Bloemfonteinu, 1892. | Foto: archiv Olivera Suffielda

Tetiččino Dno pytle

Možná nejslavnějším místem Středozemě je malé obydlí zapuštěné do okolní travnaté krajiny zvané Dno pytle, z něhož na nečekanou cestu vyráží hobit Bilbo Pytlík v Tolkienově prvním, ještě notně pohádkovém příběhu Hobit.

Malí pohodlní tvorečci hobiti vyznačující se chlupatýma nohama a sklony k tomu, vyhýbat se jakýmkoli dobrodružstvím, byli středozemskou verzí typického zápecnického Angličana, však také Tolkien čerpal inspiraci ve svém okolí. Obecně do své tvorby vtahoval vlivy z vlastního života, takže temná říše Mordor byla ovlivněna zkušeností s bojišti první světové války, Roklinka zase čerpala ze švýcarských Alp.

Tolkien se nicméně narodil v jihoafrickém Bloemfonteinu. Když se po smrti otce vrátili s matkou do Anglie, vyrůstal poblíž Birminghamu. Tam ho fascinovaly například různé velšské nápisy na starých vagonech, které neuměl přečíst. Později přiznával, že právě tady se formovala jeho imaginace.

Měl zvlášť rád tetu Jane, která žila v hrabství Worcestershire, ve vesnici Saredon. Ta se stala předobrazem Hobitína. Tetiččině farmě místní přezdívali Dno pytle.

 

Právě se děje

Další zprávy