Jak oxfordský profesor Tolkien stvořil Pána prstenů. Nacistům vydání Hobita odmítl

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
1. 9. 2023 12:13
Položil základy moderní fantasy. Tuto sobotu 2. září uplyne 50 let od smrti oxfordského profesora anglické literatury Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Autor Hobita a knižní trilogie Pán prstenů způsobil, že se z fantasy stal samostatný žánr. Dodnes bývá definován podle toho, nakolik spisovatelé kráčejí v jeho šlépějích a do jaké míry se odklánějí.
Martin Freeman jako Bilbo Pytlík ve filmu Hobit: Bitva pěti armád z roku 2014.
Trailer z filmu Hobit: Neočekávaná cesta, který měl premiéru v roce 2012. Foto: Mark Pokorny | Video: Warner Bros. Pictures

Hobit aneb Cesta do filmu a zase zpátky

Příběhy o hobitovi Bilbovi vyprávěl Tolkien svým dětem. S knižním vydáním ale původně nepočítal. Kniha o hobitovi vyšla až díky jeho studentce a rodinné přítelkyni Elaine Griffithsové, které texty ukázal a ona o nich informovala nakladatelství George Allen & Unwin.

Kniha vyšla v září 1937 v autorových 45 letech. V některých britských vydáních se dokonce objevily Tolkienovy jednoduché, ale působivé ilustrace.

Česky se Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky poprvé objevil roku 1979 v Odeonu v překladu Františka Vrby. Ten měl však za komunismu zákaz publikování, a proto byl místo něj v knize uveden přítel Lubomír Dorůžka.

Televizní kreslená verze z roku 1977 byla první adaptací Tolkienova díla. Až po úspěchu filmové trilogie Pán prstenů z nového tisíciletí se režisér Peter Jackson rozhodl natočit další trilogii, tentokrát právě tu o Hobitovi. Trojice snímků z let 2012 a 2014 si našla fanoušky, ale přetvořit útlou knížku v rozsáhlou ságu nebyl tak šťastný nápad jako u Pána prstenů. Poněkud rozvleklé putování tentokrát až příliš připomínalo sérii pohlednic z podmanivé novozélandské krajiny, dotvořené do podoby fantazijní Středozemě.

 

Právě se děje

Další zprávy