Podcast: Topol je můj „bůh“, Smíchov životní prostor

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
31. 8. 2023 17:00
Ve svých devětačtyřiceti se Šimon Koudela stal z filmového a televizního režiséra i scenáristy knižním debutantem. Dosud točil dokumenty pro Českou televizi či společnost Febio, vytvářel projekce pro představení Laterny magiky či baletu pražského Národního divadla.
Hostem podcastu Na dotek Petra Viziny je spisovatel a filmař Šimon Koudela.
Hostem podcastu Na dotek Petra Viziny je spisovatel a filmař Šimon Koudela. | Foto: Lukáš Bíba

Nedávno však Koudelův scénář k celovečernímu snímku získal podporu Státního fondu kinematografie. Film s plánovaným názvem Fichtelberg nyní připravuje producent Viktor Schwarcz. "Vývoj filmu je na léta, ale s úspěchem mi narostla křídla. Rozhodl jsem se pokračovat ve svých rozepsaných textech. Výsledkem je tahle knížka," popisuje Koudela vznik románu Nikde tu jsem: Bojovka ulicemi nevědomí, který právě vydává nakladatelství Argo.

Odehrává se v současnosti, významnou úlohu tu hrají reminiscence a vzpomínky. Hlavní postavou je Marta, nepříliš úspěšná žena středního věku, které se bortí další životní projekt. S jediným dítětem, dospělou dcerou, ji pojí jen vlažný vztah.

Podcast se Šimonem Koudelou si můžete poslechnout zde:

"Mám rád outsiderské typy, které nežijí v záři úspěchu. Vždy mě zajímal relativně banální, tichý život. Při bližším pohledu je daleko zajímavější než život lidí na výsluní," vysvětluje spisovatel.

Prostřednictvím Marty nahlíží do tajemství lidské minulosti, v níž se osobní vzpomínky pojí s historií vztahů i místa, kde člověk žije. "Kniha je inspirovaná jungovskou hlubinnou psychologií. Svět snů, imaginace, nevědomá část lidské duše a souvislost s archetypy mě fascinuje. Jako koncept, který mě v psaní vedl," zmiňuje Koudela.

Moderátor podcastu Na dotek Petr Vizina a spisovatel i filmař Šimon Koudela.
Moderátor podcastu Na dotek Petr Vizina a spisovatel i filmař Šimon Koudela. | Foto: Lukáš Bíba

Jazyk i popisy děje odkazují víc ke smyslovému vnímání než k úvahám a abstraktním konstrukcím. Místy prozrazují také generační, stylovou a topografickou spřízněnost s psaním autora, který podobně jako Koudela situoval některé své texty na rozhraní pražských čtvrtí Smíchov, Radlic a Košíř. "Jáchym Topol pro mě vždycky byl 'bůh'. Od mládí jsem obdivoval jeho texty," přiznává Koudela a přidává další literární vzory, Bohumila Hrabala nebo Jakuba Arbese. "Smíchov je od narození můj prostor, půdorys mého života. Když jsem se zamlada vracel v noci domů z mejdanů, uvědomoval jsem si, že je to místo s historií, že chodím po dávných strukturách, kolem záznamů na zdech o lidech, kteří tu žili a už nejsou. Pořád to mám v sobě," vypráví.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je spisovatel a filmař Šimon Koudela. Ukázku z knihy Nikde tu jsem: Bojovka ulicemi nevědomí čte Eva Srpová. K poslechu na platformách: Soundcloud, Spreaker, Spotify, Apple Podcasty a Google Podcasty

 

Právě se děje

Další zprávy